x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Implanturile dentare: cum funcționează și care sunt avantajele lor

Implanturile dentare: cum funcționează și care sunt avantajele lor

03 Mar 2023   •   11:01
Implanturile dentare: cum funcționează și care sunt avantajele lor

În ultimii ani, implanturile dentare au devenit opțiuni populare pentru înlocuirea dinților lipsă. Care este știința din spatele implanturilor dentare? Cum funcționează acestea și care sunt avantajele lor? Înțelegând cum funcționează aceste metode moderne de tratament, vei putea să decizi dacă sunt sau nu potrivite pentru tine și pentru sănătatea ta.

Ce este un implant dentar?

Implanturile dentare sunt rădăcini dentare artificiale care au rolul de a înlocui rădăcinile dinților naturali lipsă și ofer fundații puternice și sigure pentru montarea de coroane sau punți dentare. Sunt primele alegeri pentru cei care doresc să înlocuiască dinții pierduți, deoarece sunt  biointegrabile, au durată lungă de viață, rezistență crescută la șocuri mecanice și oferă soluții permanente față de alte opțiuni de înlocuire a dinților. 

Cum funcționează un implant în restabilirea zâmbetului?

Succesul implanturilor dentare se datorează proprietăților unice ale materialelor din care sunt fabricate, cum ar fi titanul sau zirconiul, care sunt ușor absorbite de maxilarele, integrate natural reușind să creeze legături puternice și de durată. Implanturile dentare sunt, în fapt,  șuruburi confecționate din materiale biocompatibile inserate prin proceduri chirurgicale în maxilare, care apoi fuzionează cu oasele creând fundații stabile pentru coroane dentare. 

Implanturile dentare sunt, de asemenea, avantajoase față de alte opțiuni de înlocuire a dinților datorită durabilității și longevității lor. Acestea pot rezista o viață întreagă atunci când sunt îngrijite corespunzător. În plus, ajută la păstrarea structurii naturale a osului maxilarului prin stimularea acestuia și prevenirea pierderii osoase. Această ultimă caracteristică ajută la menținerea structurii faciale și la combaterea instalării fenomenului de îmbătrânire prematură. În cele din urmă, implanturile dentare sunt soluții de înlocuire a dinților incredibil de eficiente, care îți pot reda un zâmbet sănătos și vibrant.

Fiind soluții pe termen lung, implanturile dentare pot oferi pacienților o sănătate orală îmbunătățită și încredere în sine pentru anii următori, cu o întreținere minimă necesară. Mai mult, implanturile dentare sunt modalități unice pentru înlocuirea dinților, iar tratamentele au puține limitări. Pot fi recomandate pacienților care au suferit pierderi din cauza unor boli parodontale, a igienei precare, dar și opțiuni de tratament pentru pacienții care au suferit traume, accidente în urma cărora dantura le-a fost afectată. 

Prin fuziunea cu osul maxilar existent, implanturile dentare oferă o bază stabilă pentru fixarea noului dinte artificial. Nu sunt doar benefice din punct de vedere estetic, ele pot fi considerate structuri eficiente în menținerea sănătății orale, deoarece previn migrarea dinților vecini către zonele cu lipsuri. Procesul de montare nu necesită ajustarea altor dinți, așa cum se întâmplă în cazul punților sau al protezelor dentare. Cu o îngrijire adecvată și controale de rutină, acestea pot oferi siguranță pe termen lung, iar cu o întreținere minimă necesară, implanturile le asigură pacienților o sănătate orală îmbunătățită și încredere în sine pentru anii următori.

Beneficiile implanturilor dentare

Orice pacient, care din diferite motive are dinți lipsă poate alege să restaureze  zâmbetul și funcționalitatea completă a acestora,  optând pentru tratament cu un implant dentar prodentdrgruia.ro

Aceste opțiuni de tratament pot fi combinate cu proceduri de estetică dentară, care vor oferi rezultate cu adevărat impresionante. Specialiștii folosesc o nouă tehnologie dentară, numită DSD sau Digital Smile Design, care contribuile la obținerea unor zâmbete frumoase și naturale. Această tehnologie folosește imagistică 3D și modelarea pe calculator, procedee care permit realizarea de tratamente personalizate în funcție de particularitățile stomatologice ale pacientului ceea ce face ca rezultatele finale să fie realiste. Digital Smile Design poate ajuta la îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău, prin soluțiile DSD pacienții pot vizualiza înainte de procedură cum  vor arăta dinții după finalizarea implanturilor dentare.

Implanturile dentare oferă o serie de avantaje față de alte forme de restaurare a dinților, inclusiv o mai bună funcționare a aparatului masticator și o rezistență mare. Tehnologiile din implantologie sunt în continuă dezvoltare și expansiune, mereu fiind lansate produse noi cu caracteristici superioare față de cele deja existente, fapt ce permite efectuarea de tratamente eficiente și pacienților care în urmă cu câțiva ani puteau fi considerați neeligibili pentru astfel de tratamente.

Implantul este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își refacă zâmbetul și să își recâștige încrederea care vine odată cu el. Este o măsură inovatoare, viabilă pentru pacienții afectați fizic și emoțional din pricina dinților lipsă. Procedura revoluționat domeniul stomatologiei și este acum cea mai populară opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă. Cu o îngrijire și o întreținere corespunzătoare, implantul poate dura o viață întreagă. 




 

×