x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Importanța unui consult ORL: De ce să mergi la medic?

Importanța unui consult ORL: De ce să mergi la medic?

05 Mai 2022   •   21:38
Importanța unui consult ORL: De ce să mergi la medic?
Sursa foto: shutterstock

Specialitatea medicală ORL presupune studiul și tratarea tuturor afecțiunilor nasului, urechilor și gâtului, precum și chirurgia acestor zone. Mulți pacienți sunt tentați să ignore simptomele specifice, în cazul în care acestea nu sunt foarte severe sau nu provoacă un disconfort pronunțat. Însă, este important să mergi la medic pentru a primi un diagnostic exact și a evita apariția complicațiilor.

Ce simptome te pot trimite la un consult ORL?

Descoperă care sunt potențialele semne ale unei afecțiuni ORL, astfel încât să știi când ar trebui să te prezinți la un consult. Astfel de simptome la nivelul nasului pot include senzația de nas înfundat, secrețiile abundente, cu o consistență apoasă sau nuanță ciudată, dar și afectarea simțului mirosului și pierderea acestuia.

 

Când vine vorba de problemele gâtului, ar trebui să te trimită la medic orice fel de durere, disconfortul la înghițire, dar și senzațiile de usturime, pierderea vocii sau răgușeala. În cele din urmă, amețelile pot fi un semn al unor probleme la nivelul urechilor, precum și perceperea de zgomote și vâjâieli, durerile, senzația de înfundare sau pătrunderea unui obiect străin.

De ce este important să mergi la un consult ORL?

Multe dintre afecțiunile ORL afectează în mod serios calitatea vieții, iar unele dintre acestea pot evolua și pot cauza complicații. Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să ignori aceste simptome.

Durerile pot migra

Orice fel de durere resimțită la nivelul gâtului, nasului, sinusurilor sau urechilor poate migra în alte zone ale capului. Aceste senzații se pot muta la nivelul tâmplelor sau în spatele capului și pot duce la inflamarea feței și a ganglionilor de la baza gâtului.

Gripa se poate agrava

Deși simptomele gripei afectează nasul și gâtul, afecțiunea nu necesită neapărat un tratament recomandat de către un specialist. Însă, există riscul ca gripa să evolueze și simptomele să devină mai severe. În cazul în care ai de-a face cu congestie nazală persistentă, dureri acute în gât, secreții nazale colorate, sângerare nazală și febră mare, ar trebui să iei în considerare și vizita la un medic specialist ORL.

Infecțiile pot avea complicații severe

Infecțiile nasului, gâtului și urechilor pot avea consecințe severe dacă nu sunt tratate la timp. De exemplu, inflamarea polipilor poate afecta cartilajul și chiar oasele nazale, inflamarea amigdalelor pot favoriza apariția altor afecțiuni serioase, iar otita (infecția urechii) poate provoca perforarea timpanului.

Respirația poate avea de suferit

Afecțiunile nasului pot fi cu adevărat deranjante și pot cauza un disconfort pronunțat. Deviația de sept reprezintă o astfel de problemă care nu necesită intervenție imediată, dar poate afecta calitatea vieții pe termen lung.

 

Ea este caracterizată de o deformație la nivelul peretelui ce desparte cele două nări (septul), lucru care duce la obstrucționarea circulației aerului pe una dintre ele. Drept rezultat, poate apărea des congestia nazală și respirația poate fi afectată. În general, se recomandă intervenția chirurgicală pentru corectarea acestei probleme.

 

Așadar, indiferent de simptomele cu care ai de-a face, este recomandat să mergi la un control pentru a primi un diagnostic corect și a scădea riscurile de a dezvolta complicații. Te poți programa la un consult ORL la clinica Eminescu100 pentru a primi o îngrijire atentă și tratamentul de care ai nevoie.

 

×