Nouă persoane s-au îmbolnăvit, dintre care trei au decedat, din cauza unui nou virus gripal apărut în Asia. Este suşa H7N9 de gripă aviară, care a infectat nouă persoane din zona estică a Chinei. Pentru moment nu se ştie foarte bine de unde vine acest virus şi cum s-au contaminat aceste persoane, precizează profesorul Bruno Lina, director al centrului de referinţă asupra gripei/ regiunea sud, Lyon, citat într-un articol apărut recent în ediţia online a Le Figaro.
Niciuna dintre persoanele cu care aceşti bolnavi au fost în contact direct nu au luat virusul, neexistând cel puţin deocamdată semne privitoare la o transmitere de la om la om. La începutul acestei săptămâmi, provincia Jiangsu a raportat patru noi cazuri cu acestă nouă formă de gripă aviară la om, dintre care primele două mortale în zona Shanghai. Se ştie că mai mulţi bolnavi au fost în contact cu păsări şi este foarte importantă izolarea sursei. “Dacă identificăm sursa de contaminare, vom avea posibilitatea de a reduce expunerea omului şi mai ales de a elimina virusul. Dar dacă nu eradicăm suficient de rapid acest virus, el ar putea deveni endemic şi s-ar putea răspândi dincolo de China, susţine Malik Peiris, profesor de virusologie la Institutul de Sănătate Publică al Universităţii din Hong Kong. De altfel, la începutul săptămânii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (marţi n.r.) a avertizat că este crucial să fie determinat modul cum acest virus îi contaminează pe oameni.
Primele cazuri au apărut la începutul lunii februarie. În China a fost, recent, o epidemie care a decimat o crescătorie de porci. Dar nu sunt argumente care să susţină că ar fi vorba de acelaşi virus. Dar noi monitorizăm foarte atent situaţia şi pregătim instrumentele pentru diagnostic, notează profesorul Lina. China este una dintre ţările cele mai expunse pericolului gripei aviare, deoarece are pe teritoriul ei cel mai mare număr de păsări. În zonele rurale, zburătoarele sunt în contact direct cu locuitorii. Miercuri, Vietnamul, una dintre ţările din Asia sud—estică cele mai afectate de gripa aviară H5N1 a interzis importul de carne de pasăre din China.
Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, celebrul virus al gripei aviare H5N1 a provocat, în 2003, peste 360 de decese. Se ştie că, deocamdată, virusul H5N1 se transmite de la animal la om. Totuşi, cercetătorii se tem că o mutaţie a acestui virus i-ar putea permite acestuia să se transmită de la om la om ceea ce ar putea fi punctul de plecare a unei pandemii.