Limita superioară acceptată ca normală pentru glicemie este 110, medicina a sporit exigenţa, mai demult baremul fiind 120. Pe lângă tratamentul zilnic cu pilule recomandate de medic sau cu insulină, diabeticii trebuie să respecte regimul alimentar prescris şi să facă mişcare.
În dieta suferinzilor de diabet, lumea ştie că este “cenzurată” pâinea, că trebuie să existe o abţinere în privinţa consumului de pâine. O precizare este necesară: diabeticul e bine să mănânce şi ceva pâine, o felie sau două, subţiri. Şi asta pentru că pâinea face parte din acei carbohidraţi cu degajare lentă de glucoză. Mai periculoşi sunt alţi carbohidraţi, dulciurile concentrate, dulceţurile, bomboanele, prăjiturile, ciocolata, care au o eliberare rapidă, imediată, de glucoză în sângele consumatorului. Şi alte alimente trebuie drămuite, nu au carbohidraţi 40-50% precum pâinea, dar se învârt pe la 20% conţinut în carbohidraţi. Am menţionat din această clasă de drămuit de către diabetici cartofii, orezul, pastele, patiseria, mazărea. Fasolea boabe e pe lista alimentelor limitate pentru suferinzii de diabet, dar fasolea păstăi nu are restricţii. Deşi fructele şi legumele sunt recomandate celor cu diabet, o serie de fructe mai dulci se vor consuma cu o oarecare cumpătare. Fructele dulci periculoase sunt bananele, pepenele galben, dar şi cel roşu, în care mai vezi cristalele de zahăr, piersicile, strugurii, perele pergamot. Cei cu diabet sunt invitaţi să mănânce mere româneşti, mai mici şi ridate, decât merele pline de coloranţi, conservanţi, cu multe ingrediente chimice. Diabetul nu este doar o dezechilibrare a metabolismului glucidelor, sunt derapate şi metabolismele grăsimilor, ale proteinelor. Sunt recomandate pentru diabetici brânzeturile degresate, mai puţine caşcavalurile şi brânza de burduf. Şi laptele consumat de diabetici trebuie să aibă conţinut scăzut de grăsimi şi să nu fie în cantitate exagerată, un pahar de lapte pe zi. Diabetul atacă în principal vasele mici şi mari, de aceea trebuie ţinut în limite rezonabile colesterolul pentru a nu se depune grăsimi pe pereţii vaselor. Băuturile răcoritoare colorate, doldora de zahăr, sunt prohibite pentru diabetici.
Şi ouăle sunt restricţionate, se permite un ou pe săptămână. Bineînţeles că dacă un bolnav de diabet râvneşte la o prăjitură, în ocazii speciale şi nu dese, i se dă voie să guste şi el o jumătate de prăjitură. Controalele glicemiei trebuie să se facă chiar de diabetic la 2-3 zile, cu glucometrul portabil, dar analize serioase se impun la policlinici şi spitale la 3 luni. Pe lângă vase, diabetul atacă şi ochii şi rinichii, dar şi integritatea ţesuturilor de la picioare.