x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În România, vom bea aceeaşi Cola colorată chimic

În România, vom bea aceeaşi Cola colorată chimic

de Magda Marincovici    |    12 Mar 2012   •   21:00

Producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola, prezent si pe piata din Romania, a anuntat ca a cerut furnizorilor sa modifice procesele lor de productie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar ca acest lucru nu inseamna si modificarea retetei pentru producerea acestei bauturi racoritoare. 'Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur.

Compania Coca-Cola nu isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor am imbunatatit procesele de productie, dar nu am modificat niciodata formula noastra secreta', se arata intr-un comunicat de presa al companiei. In acelasi comunicat se precizeaza ca s-a cerut furnizorilor de caramel 'sa modifice procesele lor de productie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel'. Aceste precizari sunt urmare a unei serii de articole aparute in SUA si UE, inclusiv in tara noastra, referitoare la faptul ca doua companii – Coca-Cola si Pepsi – se afla in situatia de a-si modifica reteta, in sensul reducerii nivelului unui colorant chimic – numit 4-metilimidazol (4-MEI), la presiunea unei asociatii pentru protectia consumatorilor din SUA.

Pe acest fond, in statul american California a fost modificata legislatia, si in baza acesteia cele doua companii aveau de ales intre a specifica pe etichete ca bautura contine un colorant cancerigen si de a modifica reteta. Evident, companiile cu sediul in Statele Unite au anuntat ca vor reduce nivelul co­lorantului 4-MEI din continutul acestor racoritoare, in asa fel incat sa nu afecteze starea de sanatate a consumatorilor. In prezent, 4-MEI se ga­ses­te in compozitia unor siropuri, so­suri de soia si a altor bauturi carbogazoase. Aditivii carameli sunt banuiti ca provoaca tulburari digestive, hipertrofia muschilor, afecteaza cromozomii si distrug vitamina B. De asemenea, sunt studii care indica faptul ca acesti aditivi ar fi la originea unor cancere si a sindromului de hiperactivitate, frecvent la copii.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate