Pacientul care a beneficiat de o inimă complet artificială a decedat după două luni şi jumătate de la intervenţia chirurgicală, a anunţat Spitalul European Georges-Pompidou din Paris, unde s-a realizat această premieră mondială.
“Cauzele decesului nu vor putea fi cunoscute decât după o analiză aprofundată a numeroaselor informaţii medicale şi tehnice înregistrate”, se spune în comunicatul spitalului. Inima artificală Carmat, concepută de profesorul Alain Carpentier, prezintă mai multe particularităţi care formează o proteză cardiacă unică în lume. Ea a fost concepută din biomateriale pacientul scăpând de tratamente dificile pe bază de medicamente anti-reject, administrate zilnic. Această inimă artificială, în fond o proteză, reproduce modul de funcţionare propriu inimii naturale a omului în manieră autonomă, pe baza alimentării prin baterii purtate de pacient, care îl ajută să nu mai fie legat la o sursă externă.
În ultimul buletin de sănătate, făcut public la jumătatea lunii februarie, medicii apreciau ca “satisfăcătoare” starea de sănătatea a acestui pacient suferind de insuficienţă cardiacă în fază termianală. În acelaşi buletin de sănătate se mai preciza că evoluţia post-operatorie este “lungă şi dificilă”, deloc surprinzătoare dacă ţinem seama de vârsta şi patologia acestui pacient. Medicii mai precizau că pacientul se hrănea natural şi nu mai avea nevoie de asistenţă respiratorie continuă.
Această premieră mondială de grefă a unei inimi artificiale a fost realizată anul trecut la 18 decembrie. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă complexă formată din 16 cadre medicale şi a durat aproximativ zece ore. Pacientul era prea înaintat în vârstă ca să poată beneficia de un transplant de inimă, iar starea lui de sănătate era extrem de gravă, astfel încât speranţa lui de viaţă era de doar câteva luni. În ultimul timp, pacientul a avut probleme respiratorii, ceea ce ar putea fi o cauză a decesului.
“Acest deces era într-un fel neaşteptat date fiind veştile mai curând bune de la sfârşitul săptămânii trecute, mărturisea pentru Figaro, prof. dr Daniel Duveau, cardiolog la CHU Nantes, care, alături de prof. dr Christian Latremouille de la Spitalul European Georges Pompidou, sunt autorii acestei premiere medicale de excepţie.
Prof. Duveau şi-a exprimat recunoştinţa pentru faptul că pacientul dar şi familia lui şi-au dat acordul pentru efectuarea acestei intervenţii chirurgicale. În ciuda tristeţii provocate de deces, prof. Duveau a subliniat că acest deces nu pune în discuţie continuarea experimentului clinic al inimii artificiale. “Suntem încrezători, deoarece, pe plan ştiinţific, obiectivul principal respectiv o lună de supravieţuire după operaţie a fost atins, chiar depăşit, întrucât pacientul a reuşit să trăiască două luni cu această proteză. Ceea ce ne încurajează, a explicat prof. Duveau. Astfel, în studiul clinic, sunt incluşi alţi trei pacienţi cu insuficienţă cardiacă în faze terminale, cu eşec terapeutic şi a căror speranţă de viaţă este sub un an. Intervenţiile chirurgicale vor fi realizate la Spitalul European Georges Pompidou din Paris, Centrul Chirurgical Marie Lannelongue şi Spitalul Laënnec-Nord din CHU Nantes.
Prof. dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, cardiolog specialist în cadrul Secţiei Clinice de cardiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, ne-a declarat că aceste pompe sunt, de fapt, o soluţie intermediară, care prelungeşte viaţă unui pacient cu o afecţiune cardiacă severă, până la un transplant de inimă, soluţia definitivă.” În aceste cazuri, cred mai degrabă în terapia cu celule stem decât în aceste soluţii mecanice”, spune prof. dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.
Citește pe Antena3.ro