Crampe și dureri abdominale, oboseală, diaree, balonare și scădere în greutate - acestea sunt principalele simptome ale bolilor inflamatorii intestinale (BII), care pot fi nu doar perturbatoare ale vieții de zi cu zi, ci chiar debilitante. Incidența acestor afecțiuni, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcerativă, a crescut de zeci de ori în ultimele decenii, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate la tineri.
Deși oamenii de știință și-au dat seama că acest tip de afecțiuni are o componentă genetică, nu toată lumea cu antecedente familiale dezvoltă boala, iar până în prezent, factorii declanșatori de mediu pentru BII rămân în mare parte necunoscuți.
Însă, într-un studiu recent, publicat în Journal of Experimental Medicine, cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din New York (SUA) au descoperit ceva cu totul neașteptat despre un anumit tip de fibre dietetice, inulina, cunoscută ca având anumite proprietăți antiinflamatorii, și care se găsește în mai multe alimente sănătoase, precum: usturoiul, prazul, sparanghelul sau anghinarea.
Omniprezentă în recomandările nutriționiștilor
Fibrele alimentare - inclusiv inulina, care este un tip de fibre solubile - sunt considerate o parte esențială a unei diete sănătoase pentru majoritatea oamenilor și se regăsesc în recomandările uzuale ale nutriționiștilor, în încercarea de a ne determina să consumăm mai multe zilnic.
Bacteriile intestinale transformă inulina și alte tipuri de fibre alimentare în acizi grași cu lanț scurt care activează celulele imunitare numite celule T reglatoare, care ajută la reducerea inflamației și au alte efecte benefice în întregul organism.
Acest lucru a condus la o creștere considerabilă a utilizării fibrelor alimentare ca aditiv atât în alimente, cât și în suplimentele alimentare, iar inulina purificată sau rădăcina de cicoare bogată în inulină reprezintă adesea principala sursă de fibre.
„Inulina este acum peste tot, de la studii clinice la sucuri prebiotice”, a spus autorul principal al studiului, dr. Mohammad Arifuzzaman, asociat postdoctoral la Weill Cornell Medicine, care, la fel ca și colegii săi, se aștepta ca inulina să aibă, de asemenea, efecte protectoare în cazul bolilor inflamatorii intestinale. Dar au găsit exact opusul.
Provoacă un potop de celule imunitare
În cadrul cercetării lor pe șoareci, oamenii de știință au descoperit că hrănirea rozătoarelor cu fibre de inulină stimulează grupuri specifice de bacterii intestinale să producă mai mulți acizi biliari. Creșterea cantității de acizi biliari a stimulat, la rândul său, producția unei proteine inflamatorii, ce a declanșat un răspuns imun excesiv al organismului, similar cu o reacție alergică.
Potrivit specialiștilor, acest răspuns imun excesiv exacerbează apoi inflamația și deteriorarea țesuturilor leziunilor intestinale și simptomelor de boală inflamatorie intestinală.
Anterior, un studiu realizat în 2022 de aceeași echipă de cercetători a arătat că acest potop de celule imunitare numite eozinofile, care sporesc în continuare inflamația și deteriorarea țesuturilor, poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor cu paraziți. Cu toate acestea, în cazul bolilor inflamatorii intestinale, această reacție în lanț a exacerbat inflamația intestinală, pierderea în greutate și alte simptome, precum diareea.
Noile descoperiri ar putea schimba tratamentele pentru BII
În studii translaționale bazate pe pacienți, echipa de cercetători a analizat, de asemenea, probe de țesut uman, sânge și scaun de la banca de date a Institutului de cercetare a bolilor inflamatorii intestinale de la Weill Cornell Medicine și au constatat că pacienții cu BII aveau niveluri mai mari de acizi biliari în sânge și scaun și niveluri excesive de eozinofile în intestin, în comparație cu persoanele fără această afecțiune.
Rezultatele sugerează că această cascadă inflamatorie similară cu cea a șoarecilor hrăniți cu inulină este deja amorsată la oamenii cu boală inflamatorie a intestinului, iar absorbția alimentară a inulinei poate agrava și mai mult boala.
Autorii studiului spun că aceste descoperiri neașteptate pot explica de ce dietele bogate în fibre exacerbează adesea boala inflamatorie intestinală la pacienți. De asemenea, poate ajuta oamenii de știință să dezvolte diete terapeutice care să reducă simptomele și leziunile intestinale la pacienții cu BII sau cu afecțiuni asociate.
Mai mult, cercetarea a arătat că sunt necesare urgent noi terapii pentru aceste afecțiuni intestinale din ce în ce mai frecvente.
Terapiile biologice existente acum pentru pacienții cu BII pot crește riscul de a dezvolta infecții sau boli autoimune, care fac ca sistemul imunitar să atace organismul.
„Studiul de față arată că nu toate fibrele sunt la fel în ceea ce privește modul în care influențează microbiota și sistemul imunitar al organismului”, spune Dr. David Artis, profesor de imunologie și autor principal al studiului.
Cantități mici de inulină sunt prezente într-o mare varietate de fructe și legume, inclusiv banane, sparanghel, praz, ceapă și usturoi, însă cea mai bogată sursă de inulină este considerată rădăcina de cicoare.