x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La nivel global, anual, şapte milioane de persoane mor înainte de vreme din cauza poluării aerului

La nivel global, anual, şapte milioane de persoane mor înainte de vreme din cauza poluării aerului

de Magda Marincovici    |    26 Mar 2014   •   20:09
La nivel global, anual, şapte milioane de persoane mor înainte de vreme din cauza poluării aerului
Sursa foto: Thinkstock

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şapte milioane de persoane au murit prematur în anul 2012 din cauza expunerii la poluarea aerului. Adică un pământean din opt a murit pentru că, fie că era în casă, în supermarket sau pur şi simplu în parc, aerul ajuns în plămâni era într-atât de rău încât s-a îmbolnăvi şi a murit.

Aceste cifre, ultimele comunicate de OMS, indică mai mult de dublarea estimărilor înregistrate anterior şi confirmă că poluarea aerului este o cauză majoră de risc pentru sănătatea globală. Dacă s-ar acţiona eficient contra poluării aerului, ar putea fi salvate vieţile a milioane de oameni, se spune într-un comunicat al OMS (Geneva, 24 martie a.c.). Mai mult de jumătate dintre decesele prin pneumonie la copiii sub 5 ani sunt provocate de inhalarea aerului încărcat cu particule nocive atât în locuinţe, cât şi în exteriorul acestora. Ultimele date evidenţiază legătura foarte puternică dintre poluarea aerului în general (locuinţe şi în exteriorul acestora) şi bolile cardiovasculare, în special cu accidentele vasculare cerebrale şi cardiopatiile ischemice. De asemenea, datele indică în mod cert legătura dintre poluarea aerului şi unele tipuri de cancer. Aceste informaţii se adaugă celor ştiute, dar care iată că în timp devin şi mai periculoase, respectiv legătura între calitatea aerului şi bolile respiratorii, în special infecţiile respiratorii acute şi bronhopneumopatiile cronice obstructive. Preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţean, spune că, în ţara noastră, sunt aproximativ un milion de bolnavi de bronhopneumopatie obstructivă cronică, respectiv unul din zece români suferă de această boală. Şi mai avem peste un milion de adulţi şi copii cu astm bronşic. Iar cercul acestor nenorociri care vin din aerul pe care-l respirăm zilnic se închide cu cancerul pulmonar, din ce în ce mai frecvent diagnosticat la persoane tinere.

Potrivit OMS, la nivel regional, ţările sărace sau cu venituri moderate din Regiunea OMS a Asiei de Sud-Est şi a Pacificului vestic sunt cele mai afectate din cauza poluării aerului: 3,3 milioane de decese premature provocate de aerul poluat din interiorul locuinţelor şi 2,6 milioane de decese premature cauzate de aerul din atmosferă. Prof. dr. Florin Mihălţean precizează că aerul încărcat cu particule nocive ajung la nivelul alveolelor. Aici are loc procesul de filtrare a aerului, de îmbogăţire a sângelui cu oxigen etc. Atunci când inhalăm aer poluat prima reacţie o constituie tusea sau secreţii în exces (nas, ochi). Dar profesorul Florin Mihălţean ne atrage atenţia că expunerea prelungită la acest aer poluat contribuie la multiplicarea haotică a celulelor, dezvoltarea celulelor “rele”, atipice, malinge la nivelul plămânilor. 

×