Corpul de control al premierului sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, ceea ce a avut ca efect neimplementarea proiectului şi provocarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă.
Neregulile au fost sesizate de inspectorii Corpului de control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.
Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi Imprimeria Naţională privind respectarea cadrului organizatoric şi funcţional pentru introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. În perioada care face obiectul controlului, funcţia de preşedinte al CNAS a fost ocupată de Lucian Duţă (10 decembrie 2009 8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) şi Doru Bădescu (25 mai 2012 13 iunie 2013).
În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată, în şedinţă de guvern, la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, iniţiat de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi şeful CNAS, Lucian Duţă. Documentul stabilea că producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011 se face într-un ritm de un milion carduri lunar, astfel încât toţi cei 18,5 milioane de asiguraţi, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiţi în 18-19 luni. Inspectorii îl acuză însă pe Lucian Duţă că nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de serviciu, adică nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea Poştei Române, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii şi a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.
În replică, fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, spune că totul este un joc de imagine care are ca scop acoperirea condamnării ministrului Relu Fenechiu şi că “nu a făcut niciun contract, nu a făcut nici o plată” cu Poşta Română şi Imprimeria Naţională.
“Victor Ponta este premierul care blochează sistemele antifraudă proiectate şi aplicate de mine în sistemul de sănătate. Scandalul Fenechiu, pe care îl decontează tot Victor Ponta, i-a mărit premierului starea de nervozitate şi l-a făcut să recidiveze în minciună prostească”, suţine Lucian Duţă.
Inclusiv europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, coleg de partid cu Lucian Duţă, este de părere că aceast raport, de fapt, nu este lansat întâmpăltor, dar “în niciun caz nu poate estompa faptul de o gravitate greu de evaluat” şi anume că un ministru din Guvernul Ponta este condamnat de Înalta Curte pentru fapte de corupţie.
Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii (MS) subliniază că persoanele găsite vinovate de întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a cardului naţional de sănătate, constatate de Corpul de control al primului ministru, trebuie să răspundă în faţa justiţiei.
“Conform Raportului Corpului de control al primului ministru, din data de 18.06.2013, privind verificarea implementării cardului naţional de sănătate, s-au constatat întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a acestuia. În cazul în care vor fi dovediţi vinovaţii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, se precizează în comunicatul de presă.
Jurnalul Naţional a semnalat în repetate rânduri “managementul” păgubos pentru sistemul medical, pacient şi contribuabili patronat de Lucian Duţă la cârma “Casei”, dar abia acum ele sunt precizate într-un raport al Corpului de control al primului ministru. De altfel, numele lui Duţă este asociat în memoria noastră cu criza medicamentelor, în special a morfinei care a provocat disperarea bolnavilor de cancer, şi cu “performanţa” de a bloca sistemul informatic.
Şi, culmea, exact acestui personaj, recent, preşedintele Băsescu îi încredinţa misiunea de a ocupa postul vacant în consiliul de administraţie al “Casei”. De astă dată, Duţă n-a trecut de pragul “Casei”, premierul considerând că “revenirea unei persoane cercetate penal” va împiedica funcţionarea instituţiei.
Corpul de control al premierului precizează în raport că se pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, prevăzută de art. 248 Cod penal, combinat cu art. 2481 Cod penal.
Corpul de control al premierului precizează în raport că se pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, prevăzută de art. 248 Cod penal, combinat cu art. 2481 Cod penal.
Citește pe Antena3.ro