x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mai mult sport, mai puţină boală. În cazul cancerul de sân, mersul e bun, dar alergatul e şi mai bun

Mai mult sport, mai puţină boală. În cazul cancerul de sân, mersul e bun, dar alergatul e şi mai bun

de Magda Marincovici    |    02 Feb 2014   •   21:11
Mai mult sport, mai puţină boală. În cazul cancerul de sân, mersul e bun, dar alergatul e şi mai bun
Sursa foto: Thinkstock

În SUA, femeile care supravieţuiesc cancerului mamar sunt sfătuite să practice o activitate fizică de intensitate moderată ­ respectiv curse de alergare ­ aproximativ două ore şi jumătate în fiecare săptămână. Potrivit observaţiilor specialiştilor, această recomandare reduce riscul de deces cu 25%. Iată că un nou studiu, coordonat de Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory, confirmă beneficiile acestei recomandări. Studiul demonstrează că riscul de deces scade în medie cu 40% în cazul persoanelor care fac curse de alergare uşoară efectuate zilnic. Mai precis aproximativ 1,5 kilometri. De altfel, acest studiu, publicat rrcent în International Journal of Cancer, insistă asupra avantajelor mai mari oferite acestor persoane de cursele de alergare uşoară comparativ cu mersul pe jos.

Dacă am supravieţuit un cancer de sân, mă gândesc cu siguranţă să alerg sau să practic o activitate fizică mai susţinută decât mersul pe jos şi că nu m-aş mulţumi cu faptul că fac minimul din ceea ce mi s-a recomandat, având în vedere consecinţele şi beneficiile potenţial pe care le-aş putea avea, subliniază Paul Williams.
 
De altfel, această recomandare o fac şi medicii europeni. În Franţa, oncologii le sfătuiesc pe femei să facă zilnic curse în parc pentru a reduce riscul de recidivă.
De altfel, sunt şi studii extrem de temeinice ce demonstrează că atât mersul, cât şi alergatul reuşesc să prevină apariţia cancerului. Dar cele două activităţi fizice sunt recomandate şi pentru reducerea riscului de diabet, de apariţie şi dezvoltare a tumorilor cerebrale.

Doctorul Florin Băcanu, medicul oncolog la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, atrage atenţia pacientelor sale asupra necesităţii de a avea un stil de viaţă sănătos, în care alimentaţia echilibrată şi exerciţiile fizice zilnice sunt extrem de importante în strategia de ţinere sub control a bolii.

La nivel global, dar şi în ţara noastră, dintre toate tipurile de cancer, cel mamar continuă să fie cel mai frecvent la femei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul cazurilor de cancer de sân a crescut cu 20% faţă de 2008, iar mortalitatea prin această boală, cu 14%.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la ora actuală, în lume, aproximativ 14 milioane de persoane suferă de cancer, estimându-se o creştere cu 11% faţă de 2008.

    

×