x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamente care te fac să vezi albastru în faţa ochilor

Medicamente care te fac să vezi albastru în faţa ochilor

de Magda Marincovici    |    31 Ian 2012   •   21:00
Medicamente care te fac să vezi albastru în faţa ochilor

In numarul din februarie al revistei Prescrire un amplu articol este dedicat tulburarilor de perceptie a culorilor provocate de unele medicamente. Aceste tulburari se manifesta prin dificultatea de a distinge culorile, prin predominanta unei culori sau chiar prin scaderea perceptiei nuantelor... Autorii acestui articol atrag atentia medicilor asupra acestui tip de efecte secundare care pot provoca leziuni oculare grave, uneori ireversibile. Preventia acestora impune diminuarea rapida a dozelor, chiar stoparea tratamentului. Printre molecule implicate, in articolul din revista Prescrire, primele precizate sunt medicamentele destinate tulburarilor de erectie si in mod special sildenafil – celebra viagra. In cazul barbatilor care iau pastila albastra, culorile apar frecvent in nuante de bleu sau bleu-verde, uneori de roz sau galben, distingerea tonalitatilor devine dificila. Aceste tulburari apar, in general, dupa 1-2 ore de la administrarea pastilei si dispare dupa 3-6 ore. Specialistii spun ca nu se pot face asocieri intre pastila albastra si leziuni oculare grave, dar recomanda "prudenta' mai ales in caz de tulburari degenerative ale retinei.

Mai ingrijoratoare este lipsa de perceptie a culorilor descoperita la bolnavii care iau digoxina, un cardiotonic. In cazul dozelor mari, apar tulburari de vedere a culorilor, predominant fiind galbenul. In principiu, medicii care prescriu acest tratament ar trebui sa atraga atentia pacientului asupra semnelor de supradoza si care sunt consecintele.

O alta categorie de medicamente asociate cu tulburari de vedere sunt cele contra infectiilor. Autorii precizeaza ca reducerile severe si ireversibile ale capacitatii vizuale au fost raportate la interferon alpha. Dintre antituberculoase, ethambutolul provoaca tulburari vizuale adesea reversibile. Si unele antibiotice, in special cele din clasa chinolone, au efecte secundare asupra vederii.

×