x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră la Timișoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

Premieră la Timișoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2024   •   11:15
Premieră la Timișoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric, deoarece, din cauza unei conexiuni anormale, mâncarea pe care acesta o consuma ajungea în plămâni. Este o intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Pacientul, internat de urgență în Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeș, a fost diagnosticat cu o fistulă eso-traheală benignă. Prin această fistulă (o legătură anormală între două structuri ale corpului), mâncarea pe care o ingera pacientul ajungea în plămâni, în loc să ajungă în stomac, provocând infecții repetate și dificultăți respiratorii severe, punându-i viața în pericol.

Intervenția chirurgicală era singura posibilitate de salvare a vieții pacientului.

Operația a avut nevoie de o pregătire riguroasă și o execuție precisă. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, având ca scop restabilirea continuității tractului digestiv și evitarea comunicării anormale dintre esofag și trahee.

„Intervenția a presupus o pregătire foarte atentă, preoperatorie, a pacientului. Apoi, în timpul operației, vorbim de mai mulți timpi. Cel abdominal, în care am modelat stomacul într-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurându-se că acesta va avea suficientă lungime și vascularizație adecvată pentru a fi transpus în mediastin. Apoi, în ceea ce numim timp toracic, s-a creat un „tunel” retrosternal, prin spatele sternului, până la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul. Ultima etapă a presupus suturarea precisă a celor două structuri, asigurând o etanșare perfectă pentru a preveni scurgerile și a permite trecerea normală a alimentelor”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Operația, care a făcut posibila salvarea vieții pacientului, a durat mai bine de 5 ore și a fost realizată de o echipă complexă formată din chirurg toracic, chirurg generalist și medic anestezist. Scopul final a fost acela de a oferi pacientului o calitate îmbunătățită a vieții, eliminând simptomele asociate fistulei eso-traheale și restabilind funcționalitatea normală a tractului digestiv.

„Intervențiile chirurgicale esofagiene sunt foarte complexe și se numără printre cele mai grele operații. Acestea presupun, pe lângă timpul îndelungat pe care pacientul îl petrece pe masa de operație, abilități speciale ale echipei operatorii, iar riscurile sunt foarte ridicate. Urmărirea postoperatorie a pacientului în acest caz este foarte importantă, și asta pentru că, după finalizarea intervenției, acesta are nevoie de o îngrijire specială, atât din partea echipei de terapie intensivă, cât și a medicului chirurg, pentru reluarea tranzitului intestinal, pentru îndepărtarea eventualelor 'colecții' apărute, pentru anumite fistule postoperatorii. Deci, vorbim de o chirurgie grea”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De la începutul anului, la Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeș au fost realizate peste 100 de intervenții chirurgicale, majoritatea minim invazive.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: stomac pacient tub gastric