x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicii de familie faliţi şi sabotori

Medicii de familie faliţi şi sabotori

de Magda Marincovici    |    20 Mar 2011   •   14:51

Medicii de familie sabotează sistemul medical din România, este de părere Lucian Duţă, preşedintele  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceasta este reacţia lui Duta la faptul că 68% dintre medicii de familie nu au semnat până acum contractul-cadru, deşi acesta acţiune ar trebui finalizată la 1 aprilie.

Totusi, preşedintele CNAS nu se arată îngrijorat. “Nu este o problemă în măsura în care există suficienţi medici tineri, care vor să intre în sistem. În plus, există medici specialişti, care pot prelua atribuţiile medicilor de familie”, spune Lucian Duţă. Medicii de familie i-au cerut preşedintelui CNAS să-şi ceară scuze pentru faptul că i-a acuzat de şantaj.

Medicii de familie au anunţat încă din 12 februarie că nu semneaza noul contract-cadru cu CNAS deoarece i-ar duce la faliment. De asemenea, medicii de familie vor contesta în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri si să facă muncă fortată fără să li se asigure cele necesare.

Medicii au anunţat că, în aceste condiţii, vor continua să acorde ingrijire medicala fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă vor fi obligati la semnarea contractului. Potrivit medicilor de familie, noul contract-cadru îi obligă pe aceştia să ceară coplata, să stabilească cine are acces şi cine nu la medicamente compensate. Preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor, profesorul doctor Vasile Astărăstoaie, avertizează că, de la începutul anului, se înregistrează o creştere alarmantă a numărului medicilor de familie care au decis să profeseze în străinatate.

×