x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicii se asteapta la o crestere a numarului bolnavilor de hepatita B, C si de ciroza

Medicii se asteapta la o crestere a numarului bolnavilor de hepatita B, C si de ciroza

de Magda Marincovici    |    26 Iul 2011   •   15:28

In urmatorii ani se va inregistra o crestere a numarului bolnavilor de hepatita B si C, dar si de ciroza si cancer hepatic, avertizeaza Adriana Motoc, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale 'Victor Babes' din Bucuresti. 'Heptatitele sunt periculoase pentru ca evolueazA fara simptome. Sunt pacienti care au deja ciroza si ei spun ca nu simt nimic', atrage atentia medicul Adriana Motoc. Solutia o reprezinta testarea pentru a depista boala in faza incipienta care, in multe cazuri, este vindecabila. In comparatie cu hepatita C, in hepatita B, pe langA testare, mai avem la dispozitie si vaccinul. 'Din 1995 a fost introdusa vaccinarea contra hepatitei cu virusul B a nou-nascutilor, care a contribuit la tinerea sub control a bolii', spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. La ora actuala, in tara noastra sunt terapii pentru hepatitele B si C de ultima generatie. Problema o reprezinta durata periculos de mare - intre o luna si chiar doi ani - pana la primirea terapiei antivirale in cazul pacientilor cu hepatita cronica. Astfel, pacientii cu hepatita cronica din judetele Iasi, Galati, Harghita asteapta chiar si doi ani aceste terapii. Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, spune ca acesti pacienti fac lunar drumuri la casele judetene de asigurari pentru a initierea sau continuarea tratamentelor.

Pentru prevenirea hepatitei B, din septembrie Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice o campanie de informare asupra importantei testarii si tratarii acestei boli. Campania 'Hepatita prezinta rareori simptome evidente! Cunoaste-o! Confrunt-o! Testeaza-te! se va derula in Brasov, Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Teleorman, Giurgiu.

×