x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicul Marius Geantă despre variola maimuței: Virusul poate să se transmită și de pe haine

Medicul Marius Geantă despre variola maimuței: Virusul poate să se transmită și de pe haine

26 Mai 2022   •   10:11
Medicul Marius Geantă despre variola maimuței: Virusul poate să se transmită și de pe haine

Variola maimuței se poate transmite și prin intermediul hainelor, potrivit medicului Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Cu toate astea, el precizează că riscul de contactare a virusului este scăzut.

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive.Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta", explică specialistul. 

El mai spune că acesta poate fi distrus dacă este expus la temperaturi de peste 70 de grade Celsius timp de 30 de minute, scrie antena3.ro. 

Însă vestea bună este că transmiterea variolei maimuței este lentă dar mutațiile o fac mai puternică în lupta cu imunitatea organismului uman. 

„Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru, care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.”

În total, 21 de state au raportat până acum prezența infecțiilor cu variola maimuței. 

Și OMS a transmis că acestea „nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.”

Simptomele bolii sunt erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, inflamarea ganglionilor limfatici și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței marius geanta