x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministerul Sănătăţii face economii pe seama bolnavilor de ciroză şi hepatită

Ministerul Sănătăţii face economii pe seama bolnavilor de ciroză şi hepatită

de Magda Marincovici    |    26 Mar 2012   •   17:43
Ministerul Sănătăţii face economii pe seama bolnavilor de ciroză şi hepatită

Bolnavii cu hepatite virale B, C si D, precum si cei cu ciroza hepatica de etiologie virala B, C si D sunt in pericol de a-si intrerupe tratamentul din cauza deciziei Ministerului Sanatatii de a elimina din lista de compensate a medicamentelor a produsului epoetinum alfa si beta. Eritropoetina este necesara pacientilor care dezvolta anemie, mai ales in cursul terapiei hepatitei C.

Se administreaza eritropoetina daca Hb scade < 10 g /dl (sau scadere cu mai mult de 2 g in decursul unei saptamani – de la o administrare la alta), pentru a preveni scaderea Hb sub 10g/ dl si in consecinta modificarea dozelor de ribavirina.

Potrivit Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH), “eliminarea acestei molecule de pe lista de compensate 100% va duce la diminuarea raspunsului virusologic sustinut, adica vindecarea hepatitei C, deoarece, compensator, va fi necesara scaderea dozei de ribavirina. Implicit, cum sustin toate studiile clinice, scaderea dozei de ribavirina determina o rata mult mai crescuta de recadere a hepatitei C. In plus, aceste medicamente ajuta pacientul aflat in tratament sa depaseasca mai bine starile de anemie din perioada tratamentului'.

In tara noastra, prevalenta infectiei cu virusul hepatitic C si B este destul de mare, motiv pentru care APAH considera ca nu este etic ca remediul pentru un efect secundar, respectiv anemia, la o terapie sa fie platit de pacient, care lunar scoate bani de buzunar pentru analize medicale.

.


×