Ministerul Sanatatii a transmis un comunicat privitor la efectele caniculei si masurile prin care ne protejea in aceste zile.
Peste 120 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii si deshidratari, iar 6 174 au solicitat serviciile de ambulanta in ultimele 24 de ore, conform datelor centralizate de Ministerul Sanatatii, prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta (COSU)
Datele inregistreaza o usoara crestere fata de perioadele cu temperaturi normale
Conform raportarilor, nu au fost inregistrate decese cauzate de canicula.
In aceasta perioada, numarul de ambulante mobilizate pentru interventiile in judete a fost de 1.165. La nivel national, au fost organizate peste 1.100 de puncte de prim ajutor.
Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa respecte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.
In perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala
Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise
Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc.) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate. (M. Marincovici)