x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate n lume, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiace. O soluţie: taxarea produselor cu multă sare

n lume, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiace. O soluţie: taxarea produselor cu multă sare

de Magda Marincovici    |    26 Apr 2012   •   18:05
n lume, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiace. O soluţie: taxarea produselor cu multă sare

O taxa pe sare si scaderea cantitatii de sare din unele alimente la initiativa producatorilor ar putea reduce cu 3% numarul deceselor provocate de bolile cardiovasculare, demonstreaza un recent studiu efectuat la Harvad. Concret este vorba despre 519.000 decese, la nivel mondial. Prezentat saptamana aceasta la World Congress of Cardiology de la Dubai, studiul a analizat impactul asupra sanatatii a aplicarii unei taxe pe sare si a reducerii dozei de sare in industria alimentara, cum se procedeaza in prezent in Marea Britanie.

Sarea si kilogramele suplimentare
Public Health Responsibility si cateva renumite companii producatoare s-au pus de acord sa diminueze cantitatea de sare, de grasimi si de calorii cu scopul de a veni in ajutorul britanicilor care vor sa scape de kilogramele suplimentare. Modelul britanic completat cu o taxa specifica sunt punctele majore ale unei strategii intocmite de cercetatorii de la Harvard, care estimeaza ca in acest fel ar putea reduce numarul persoanelor care au nevoie de tratament contra hipertensiunii, atacurilor de cord si congestiilor cerebrale in 19 tari sarace.

Mai putina sare, mai putine atacuri de inima
Cercetatorii de la Harvard sustin ca o asemenea strategie de sanatate publica ar putea sa reduca frecventa atacurilor cardiace cu 1,7 in China si 1,5% in India. Potrivit World Heart Federation, boliile cardiace omoara, anual, 17,3 milioane de persoane, 80% dintre aceste decese fiind inregistrate in tarile sarace. Propunerea de a taxa produsele cu continut mare de sare se inspira din taxa pe junk food pentru continut mare in acizi grasi trans si in calorii goale, in prezent in aplicare in unele tari cum sunt Ungaria si Danemarca.

×