x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noua metodă este destinată hipertensivilor care nu răspund la tratamentul cu medicamente

Noua metodă este destinată hipertensivilor care nu răspund la tratamentul cu medicamente

de Magda Marincovici    |    17 Sep 2013   •   18:15
Noua metodă este destinată hipertensivilor care nu răspund la tratamentul cu medicamente

Un “pacemarker” care permite modularea tensiunii arteriale a fost, în premieră, implantat într-un spital din Lyon. Aparatul este destinat pacienţilor hipertensivi. Operaţia de implantare a avut loc sub coordonarea profesorului Pierre Lantelme, şeful serviciului cardiologie de la Spitalul Croix-Rousse din Lyon. Baroreceptorii sunt receptori care permit organismului de a stabiliza şi de a adapta în permanenţă presiunea arterială la modificările provocate de unele activităţi sau de poziţii, se precizează într-un comunicat al spitalului unde s-a efectuat implantarea. “Pacemarker” este plasat în zona arterei carotide, măsoară presiunea arterială şi permite sistemului nervos simpatic de a răspunde la o variaţie de presiune. În cazul pacienţilor hipertensivi, stimularea permanentă a acestor baroreceptori, datorită unui stimulator, permite încetinirea activităţii sistemului nervos simpatic şi, în acest mod, determină scăderea tensiunii arteriale.

La o descriere accesibilă tuturor,  se poate spune că implantul se montează chirurgical la suprafaţa carotidei şi este conectat la o baterie. “Aparatul,  asemănător unui stimulator cardiac (sau pacemarker), e plasat pe piele, în apropierea muşchiului pectoral. Intervenţia chirurgicală a durat două ore şi a fost efectuată sub anestezie generală. Imediat după montare, s-a observat o scădere a tensiunii arteriale. Noua metodă, total inovatoare, reprezintă o mare speranţă pentru pacienţii suferinzi de hipertensiune extrem de severă şi imposibil de stăpânit cu ajutorul medicamentelor.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori declanşatori ai cardiopatiei şi accidentului vascular cerebral, afecţiuni care, împreună, reprezintă prima cauză de deces prematur şi de handicap, la nivel global. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS),  în fiecare an, sunt înregistrate aproape 9,4 milioane de decese provocate de bolile cardiovasculare. OMS estimează că, în lume, aproximativ un adult din trei cu vârste peste 25 de ani suferă de hipertensiune. Adică, aproximativ un miliard de persoane au această problemă de sănătate. Se apreciază că în cazul a  5% până la 10% dintre suferinzii de hipertensiune medicamentele nu dau rezultate. 

Hipertensiunea arterială reprezintă, de asemenea, factor de risc pentru insuficienţă renală sau pierderea vederii. În cazul hipertensiunii esenţiale sunt depistarea acesteia şi apoi administrarea unui tratament adecvat.
“Vrem ca oamenii să înţeleagă că trebuie să ştie ce tensiune arterială au şi să acţioneze rapid atunci când au hipertensiune, deoarece este o problemă de sănătate serioasă”, subliniază dr. Margaret Chan, director general al OMS.


×