x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te!"

"Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te!"

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2012   •   21:00

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a demarat campania nationala "Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!", ce se va derula intre 1 martie – 31 mai 2012. Scopul cam­pa­­ni­ei: depistarea la timp a he­pa­ti­te­lor cronice virale. In aceasta campanie cateva laboratoare (Synevo, Bioclinica, IDS) acorda reduceri la o serie de pachete de analize: Hemo­grama, TGO, TGP,Ag Hbs, Anti HBs – cantitativ, Anti Hbc, Anti HCV. La aceste analize se acorda un discount de 20%-30%, pe toata durata campaniei. Reducerile se acorda pe baza formularului descarcat de pe site-ul www.hepato.ro sau procurat de la reprezentantii APAH-RO din tara.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atentia ca "ar trebui sa se testeze toti cei care se stiu ca au un comportament la risc. Este cazul celor care se tatueaza, isi fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ, care se drogheaza, mai ales injectabil. Din nefericire, am observat ca 80% din ultima categorie amintita au infectie cu virus C, dar au inceput sa apara multi cu virus B si chiar HIV". Prof. dr. Mircea Dicu­lescu spune ca hepatita poate sa ne distruga viata prin virusul hepatitic. Infectiile cu virusurile hepatice sunt periculoase deoarece evolueaza fara simptome, ajungand la complicatii – ciroza, cancer hepatic, spune dr. Adriana Motoc.

"In prezent, hepatita este o pro­blema globala, peste 500 de milioane de oameni fiind afectati. Este un fapt tragic, deoa­rece exista tratamente disponibile care pot vindeca hepatita C si pot in­cetini sau chiar stopa progresia he­pa­titei de tip B. Diagnosticarea si tra­ta­rea tutu­ror bolna­vilor este esentiala, in special in Romania unde multe persoane bolnave raman nediagnosticate si bine­in­teles, netratate", atrage atentia presedinte WHA, Charles Gore.

×