x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O mamă singură se zbate să-şi salveze cei doi copii

O mamă singură se zbate să-şi salveze cei doi copii

de Irina Munteanu    |    19 Dec 2009   •   00:00
O mamă singură se zbate să-şi salveze cei doi copii

Nicuşor şi Elenuş, doi fraţi gemeni, au aproape 7 ani, dar nu se pot mişca mai bine decât nişte copii care au împlinit 11 luni. Băiatului, medicii i-au pus diagnosticul de "tetrapareză spastică"; fetiţa suferă de "parapareză spastică". Mama lor speră să adune banii ca să îşi ducă fiii la 17 februarie la Chişinău, pentru operaţiile care le-ar schimba viaţa.

Niculina Mândricel, mama lui Nicuşor şi a Elenuşei, spune că şi-a dat repede seama că cei doi copii nu se dezvoltă normal, însă nu a reuşit să ajungă la doctor înainte ca gemenii să împlinească un an şi jumătate. Niculina locuieşte în satul Buda-Crăciuneşti din comuna Cislău, judeţul Buzău. Mai întâi, i-a dus pe cei mici la spitalul din Urlaţi, unde li s-a dat calciu, dar asta nu i-a ajutat prea mult. Au ajuns la Ploieşti, la neuropsihiatrie; aici li s-a pus diagnosticul, apoi li s-a dat tratament şi li s-a indicat să meargă la recuperare.

"Am mers la Gura Ocniţei pentru kinetoterapie şi fizioterapie; la două săptămâni după ce am ieşit din spital, fata a început să se rostogolească. Acum, băiatul merge în patru labe, iar fata încearcă să meargă în genunchi", povesteşte mama. Copiii suferă şi de o sub-luxaţie la şolduri, din cauza spasticităţii. În urma tratamentului, au început să vorbească: "Dă-mi jucăria!", "Vreau la grădiniţă", "Vreau la desene", îi cer Nicuşor şi Elenuş mamei lor sau Mariei, sora lor care e în clasa a VI-a.

"VIAŢA MEA E UN CALVAR"
Gemenii merg la grădiniţă doar când sunt în spital, pentru că în sat grădiniţa este departe, iar pe Niculina nu o ajută nimeni. În 2007 a divorţat, iar fostul soţ, în afară de pensia alimentară care se ridică la un total de 1.650 de lei, nu face nimic pentru cei trei copii. "Mă ajută Dumnezeu cu puterea lui. Mă scol în fiecare dimineaţă la 5:00, mă apuc şi fac ordine, mâncare, dau de mâncare la animale, că avem porc, păsări, capră, îi fac pachetul fetei care pleacă la şcoală, le dau apoi tratamentul gemenilor.

Normal ar fi să fac gimnastică cu ei, dar nu am mereu timp, poate fac numai cu unul, şi de aceea ei rămân în urmă. Am şi o mamă bătrână şi bolnavă, de care trebuie să am grijă. Viaţa mea e un calvar", spune femeia. La recuperare, ea stă în spital timp de două săptămâni cu gemenii, apoi vine acasă şi stă o lună şi apoi merge din nou două săptămâni la spital. Trebuie să stea clipă de clipă alături de gemeni; trebuie să îi ducă pe fiecare la sala unde are loc procedura, să aibă grijă de fiecare.

Elena şi Nicolae au fost programaţi la 17 februarie, la o clinică din Chişinău, pentru o intervenţie chirurgicală prin metoda "miofibrotomie subcutanată pe etape după metoda profesorului Ulzibat". Fiecare dintre operaţii costă 1.850 de euro. La aceste costuri se adaugă cele de transport, paşapoarte şi cazare, iar suma totală necesară Niculinei pentru a-şi duce copiii la Chişinău ajunge la aproximativ 4.500 de euro. Familia Niculinei trăieşte din 1.100 de lei lunar, bani care nu-i sunt de ajuns pentru a-şi împlini speranţa de a duce gemenii la operaţie.

AJUTOR
Cine doreşte să îi ajute pe Nicuşor şi pe Elenuş să facă operaţia poate depune bani în conturile deschise pe numele Mândricel Niculina la sucursala Buzău a Băncii Transilvania:
Lei: RO77BTRL01001201S04088XX.
Valută: RO52BTRL01004201S04088XX.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete