x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O nouă metodă de depistare a malfomaţiilor cardiace la nou-născut

O nouă metodă de depistare a malfomaţiilor cardiace la nou-născut

de Magda Marincovici    |    03 Mai 2012   •   20:18

Noua metoda permite detectarea cu 75% mai multe malformatiile cardiace la nou-nascuti. Metoda este cu atat mai importanta cu cat aceste malformatii nu sunt insotite de simptome vizibile, dar pot pune in pericol viata bebelusilor daca nu sunt operati in timp util. In prezent, ecografia prenatala permite depistarea a aproximativ 50% dintre aceste malformatii.

Medicii de la Universitatea Queen Mary din Londra au cercetat modul cum pot sa mareasca eficienta de depistare a acestor malformatii si au ajuns la folosirea unui puls oximetru, tehnica care permite masurarea cantitatii de oxigen prezenta in sange. Cercetatorii londonezi au coroborat un numar de studii realizate pe aproximativ 230.000 de nou-nascuti si au descoperit ca aceasta metoda contribuie la detectarea a trei sferturi dintre cazurile de malformatii la bebelusi.

Daca testul efectuat cu un dispozitiv electronic plasat la piciorul nou-nascutului indica un nivel al oxigenului anormal de scazut, micutul pacient trebuie supus unor examene medicale aprofundate. Potrivit rezultatelor medicilor londonezi, publicate miercuri in revista stiintifica The Lancet, puls oximetrul ar putea sa salveze in plus intre 200 si 300 de bebelusi, anual, in Marea Britanie.

Aceasta descoperire este importanta deoarece jumatate dintre copiii cu malformatii nediagnosticate care mor acasa sau in camerele de urgenta ar fi trebuit supusi unei interventii chirurgicale, precizeaza doctorul Thangaratinam, ginecolog-obstetrician, coordonator al acestui studiu. Or puls oximetru contribuie la detectarea rapida a malformatiei fara eroare de diagnostic la un bebelus aparent sanatos si daca o anomalie este descoperita, copilul est operat la timp, explica dr Thangaratinam. Totusi, el precizeaza ca aceasta metoda nu reuseste sa deceleze malformatiile care apar mai tarziu si care sunt la originea crizelor cardiace la adultul tanar.

×