x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O operaţie în China i-ar putea salva viaţa

O operaţie în China i-ar putea salva viaţa

de Irina Munteanu    |    21 Mar 2008   •   00:00
O operaţie în China i-ar putea salva viaţa

Am aflat de suferinţa Anei de la Marius Vîlceanu, care ne-a spus că doar “operaţia cu celule stem în China ar sal­va-o pe cumnata mea de la o moarte iminentă”. Ea a fost diagnosticată în 2003 cu cancer osos cu metastază.

Am aflat de suferinţa Anei de la Marius Vîlceanu, care ne-a spus că doar “operaţia cu celule stem în China ar sal­va-o pe cumnata mea de la o moarte iminentă”. Ea a fost diagnosticată în 2003 cu cancer osos cu metastază.

 

Am întrebat-o pe Ana dacă are copii. Mi-a răspuns: “Nu. Imediat după ce m-am căsătorit, m-am îm­­bolnăvit”. Femeia de 34 de ani îşi aminteşte că totul a început cu o durere de picior: “Acum cinci-şa­se ani a început să mă doară glez­na. Am fost pe la spitale, mai în­tâi aici, în Petroşani, apoi la Târgu Cărbuneşti şi la Spitalul Mi­­litar din Bucureşti. Acolo mi-au zis că am o luxaţie. De-abia când am mers la spitalul din Cluj, la ortopedie, şi le-am arătat filmul făcut la Bucureşti, mi-au spus că e vorba despre o tumoare”. Medicii au încercat să o liniştească pe femeia care a exclamat dispe­rată: “Doam­ne, doar nu o fi cancer!”. După ce au operat-o, au ana­lizat ţesutul, iar rezultatul i-a confirmat Anei cele mai negre temeri: era vorba despre “sarcom malign”.

 

TRATAMENTE. Imediat, a mers la Secţia de oncologie, iar medicii i-au prescris tratamentul cu citostatice. La a treia şedinţă au internat-o timp de o săptămână şi pentru terapia cu raze cobalt. Au urmat şase cicluri de chimiotera­pie, în urma cărora Ana şi-a pierdut părul.

“Într-un timp mi-a fost mai binişor, până acum doi ani, când boala a recidivat şi a ajuns şi în claviculă, şi în coaste, şi în celălalt picior, şi la cap”, spune Ana. Înaintea Sărbătorilor de iarnă din 2007, Ana a mai stat internată la spita­lul din Cluj, unde a făcut terapie  cu raze în claviculă. Aşa i-au mai tre­cut durerile în acea zonă, dar im­e­diat după Anul Nou s-a dus ia­­răşi la spital. “Am o gâlcă cât trei pumni la picior. După raze m-a mai lăsat durerea. Mi-a zis me­­di­cul de la Cluj să mai merg în apri­­lie, că nu pot face raze prea des.”

 

OPERAŢIE SCUMPĂ. Mihaela Vîlceanu a aflat de la un medic din Timişoara despre operaţia cu celule stem. I-a vorbit imediat surorii sale Ana despre aceasta şi i-a adus un pic de lumină în suflet. Mihaela a luat legătura cu clinica din China specializată în acest gen de in­ter­ven­ţii. Clinica era dispusă să o pri­meas­că pe Ana imediat în februa­rie, dar costul mare al operaţiei – 35.000 de dolari – le-a făcut pe cele două surori să-şi piardă speranţa.

Soţul Anei a făcut un împrumut la bancă, o sumă infimă în comparaţie cu cea de care au nevoie. Banca nu i-a dat mai mult de 300 de milioane, bani vechi, omului care munceşte într-o mină din Valea Jiului pentru 16 mili­oane. La banii lui se adaugă la bugetul familiei 2,7 milioane de lei, pensia de handicapat a femeii.

Singura speranţă a Anei este ca oamenii care pot să o ajute să strângă cei 35.000 de dolari necesari pentru operaţia cu celule stem. Banii pot fi depuşi în contul în lei deschis la BCR Petroşani: RO 87RNCB0165097298460001. 

 

Suferinţă

“Am o gâlcă cât trei pumni la picior. După raze m-a mai lăsat durerea. Mi-a zis me­­di­cul de la Cluj să mai merg în apri­­lie, că nu pot face raze prea des”

Ana Radu

 

irina.munteanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: pagina de suflete