x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitatea, si prostata

Obezitatea, si prostata

de Steluta Indrei    |    31 Ian 2006   •   00:00
STIINTA
Barbatii obezi prezinta un risc mai mare de a suferi de cancer de prostata decat cei cu greutate normala. Depistarea cancerului de prostata este mai dificila la pacientii cu obezitate, arata un studiu care va aparea in numarul din februarie al revistei Urology. Autorii studiului recomanda medicilor urologi sa acorde mare atentie pacientilor obezi, noteaza cotidianul francez Le Figaro.

Deoarece prostata are un volum mai mare la barbatii obezi, depistarea cancerului este diminuata in proportie de 20%-25%, potrivit doctorului Stephen Freedland, principalul autor al studiului si chirurg la Spitalul Universitar Duke din Durham (SUA). La un pacient obez, biopsia nu este valabila pentru intreaga glanda prostatica, ceea ce afecteaza certitudinea diagnosticului.

La studiu au participat 1.400 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata, operati intre 1998 si 2004, la spitale din California, Georgia si San Diego. 245 de barbati din acest esantion sufereau de obezitate. Prostata acestora cantarea in medie 28,35 de grame, iar a celorlalti cu greutate normala era cu 50% mai mica.

Riscul cancerului de prostata

Studii precedente au demonstrat ca barbatii obezi care sunt diagnosticati cu cancer de prostata prezinta un risc cu 20%-35% mai mare de a deceda decat barbatii cu greutate normala. Insa cercetatorii nu cunosteau cauza exacta a acestui fenomen. Noutatea studiului efectuat de dr. Freedland consta tocmai in stabilirea cauzei: prostata obezilor este mai mare decat a celorlalti, motiv pentru care rezultatul biopsiei nu acopera intreaga suprafata a prostatei.

De aceea, doctorul Stephen Freedland recomanda urologilor sa investigheze cu minutiozitate pacientii obezi, iar la nevoie sa ii supuna unor examene medicale suplimentare. La randul sau, dr. Durado Brooks, specialist in cancerul prostatei si membru al Societatii Americane pentru Cancer, precizeaza studiul, confirma legatura periculoasa dintre obezitate si cancer de prostata. "Avem o piesa in plus la puzzle-ul cancerului de prostata", estimeaza el. "Studiile ca acesta ne ajuta sa avem o imagine mai clara despre aceste doua afectiuni." Totodata, dr. Brooks precizeaza ca este necesara aprofundarea cercetarii in acest domeniu pentru a determina daca riscul de deces survine din cauza depistarii tardive sau a unei forme mai agresive de cancer al prostatei manifestate la pacientii obezi.
×
Subiecte în articol: prostată