x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obiceiuri sănătoase pentru zile pline de energie

Obiceiuri sănătoase pentru zile pline de energie

01 Oct 2021   •   14:02
Obiceiuri sănătoase pentru zile pline de energie

Energia este esențială pentru ca organismul nostru să funcționeze corespunzător și pentru a ne menține starea de sănătate. În lipsa energiei, activitățile noastre de fiecare zi, chiar și cele mai simple, sunt percepute ca fiind dificile și ne este greu să ducem la capăt până și cele mai simple sarcini, de la trezitul de dimineață, până la pregătirea mesei sau mersul la birou. Atunci când simțim senzația de foame, organismul nostru are nevoie să își refacă resursele de energie, pierdute în urma efortului. Așa că, atunci când alegem alimentele pe care le consumăm, este recomandat să ne gândim la soluții care nu doar ne potolesc foamea pe moment, ci oferă organismului resurse suficiente de energie. Echilibrul de proteine, grăsimi și carbohidrați din surse cât mai naturale este necesar pentru a ne menține tot timpul în formă, sănătoși și plini de energie. Chiar dacă uneori pare dificil să găsim acele alimente care ne oferă nutrienții necesari, este important să ne asigurăm că sursele din care provine hrana noastră sunt sigure și cât mai sănătoase.

Pe lângă grija față de nutriție, un stil de viață activ și echilibrat, fără excese, este cheia pentru o stare bună de sănătate și pentru energia de care avem nevoie zi de zi.

Nutriție echilibrată pentru vitalitate

O alimentație sănătoasă și un stil de viață activ înseamnă să te simți mai bine, cu mai multă energie și cu bună dispoziție. Mai importante decât alimentele pe care le consumăm sunt obiceiurile sănătoase pe care le includem în rutina noastră. Principalul obiectiv al unei alimentații sănătoase este înlocuirea alimentelor procesate cu unele cât mai naturale, preparate într-un mod cât mai simplu. Este important să includem în dieta noastră cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, fără zahăr adăugat și cât mai puțin procesate. Este indicat să consumăm fructe proaspete, de sezon, care oferă energie și necesarul de vitamine de care avem nevoie, pește, carne albă și să eliminăm cât mai mult zahărul din dieta noastră.

Pentru a ne menține în formă și pentru a avea energie întreaga zi este recomandat să eliminăm din dietă grăsimile saturate provenite din unt, carne grasă, smântână sau grăsimile trans din carnea de oaie sau capră. Acestea pot fi înlocuite cu grăsimile nesaturate, pe care le obținem din pește, avocado, nuci, ulei de măsline și alimente bogate în fibre, cereale integrale, tarate de psyllium și soia.

Pe lângă nutriția echilibrată, hidratarea este esențială pentru sănătate. În plus, apa este implicată în toate procesele metabolice din organism și reprezintă un element important al unei alimentații sănătoase. Consumul unei cantități de minimum 2 litri de apă pe zi ajută la funcționarea corespunzătoare a țesuturilor și organelor, contribuie la o digestie bună și ajută la eliminarea din organism a substanțelor toxice.

Începe ziua cu o doză de energie

Un mic dejun sănătos ne ajută să începem ziua cu energie și să ne concentrăm mai bine pe parcursul întregii zile. Este recomandat să începem ziua cu o masă bogată în carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase și fibre, care ajută la creșterea nivelului zahărului din sânge și la prelungirea senzației de sațietate.

De cele mai multe ori, sărim peste cea mai importantă masă a zilei, din cauza lipsei timpului sau pentru că ni se pare că pregătirea unui mic dejun sănătos este complicată. Însă, cu puțină organizare și alegerea unor rețete simple, dar sănătoase și sățioase, putem începe fiecare zi cu doza necesară de energie pentru a face față oricăror provocări.

Prima masă a zilei contribuie la accelerarea metabolismului și la arderea mai rapidă a grăsimilor. În acest fel, caloriile nu sunt stocate de organism, iar dacă micul dejun este sățios va reduce pofta de mâncare, pentru că senzația de sațietate va fi resimțită câteva ore. Alimentele pe care le consumăm dimineața sunt asimilate de organism mult mai rapid, așa că vitaminele și mineralele sunt absorbite în proporție mai mare.

Cea mai simplă, rapidă, sățioasă și delicioasă rețetă pentru mic dejun este smoothie-ul din fructe, în care putem adăuga și legume, rădăcinoase, lapte de migdale sau de caju sau iaurt grecesc, pudră de baobab, fulgi de ovăz sau alte cereale integrale. Ceaiul neîndulcit sau îndulcit cu o cantitate mică de miere este de asemenea o alegere excelentă pentru prima masă a zilei, mai ales dacă alegi arome energizante.

Indiferent care sunt preferințele tale culinare, alege acele alimente cât mai puțin procesate, care au în compoziție o cantitate mare de vitamine și minerale, fructe și legume de sezon și elimină din dietă grăsimile saturate, care îngreunează funcția metabolică și, în timp, pot duce la apariția unor probleme de sănătate. Nu uita de hidratare, mișcare și activitățile care te motivează și îți dau energia de care ai nevoie zi de zi!

 

Sursa foto: Pixabay

 
×