x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS: Decizie "istorică" antitabagism în Australia. Din decembrie, ţigări în pachete standard

OMS: Decizie "istorică" antitabagism în Australia. Din decembrie, ţigări în pachete standard

de Magda Marincovici    |    17 Aug 2012   •   12:24

In Australia, Inalta Curte a respins recursul industriei tutunului, care se opune legii ce prevede comercializarea pachetelor de tigari "neutre", adica fara elemente de publicitate constand in brand, logo, culoare... Referitor la acest succes, Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un comunicat, precizeaza ca este o blocare istorica din partea celei mai inalte instante juridice australiene. Tentativa producatorilor de a bara acest demers a esuat, Australia fiind prima tara care va scoate pe piata pachete neutre, din decembrie 2012. Si aceasta masura ar putea fi urmata si de alte tari, printre care si Franta. In acelasi comunicat, OMS precizeaza ca sanatatea publica intra intr-o noua faza a luptei antitabagism, considerand ca acest tip de ambalaj este o modalitate extrem de eficienta de a contracara strategiile de comercializare folosite de producatori. Datele privitoare la efectele pozitive asupra sanatatii ar putea sa serveasca si altor tari.

In Franta, profesorul Yves Martinet, presedintele Comitetului National Contra Tabagismului (CNCT), saluta decizia australiana. Prof. Yves Martine spune ca "este o veste excelenta". In opinia presedintelui (CNCT), actualele ambalaje sunt concepute sub forma unor veritabile spatii publicitare si de promovare, cu scopul de a atrage consumatori din ce in ce mai tineri.

Potrivit comunicatului OMS, tabagismul reprezinta una dintre amenintarile la adresa sanatatii publice ce pot fi evitate. Produsele din tutun vor ucide aproape jumatate dintre fumatorii, respectiv aproximativ sase milioane de decese anual. Daca guvernele nu vor lua masuri ferme pentru a limita tabagismul, in perspectiva anilor 2030, numarul deceselor ar putea ajunge la opt milioane.

In Romania, doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului "Stop fumat" din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", considera extrem de importanta adoptarea acestei masuri, pentru a proteja tinerii de a cadea in capcana tabagismului.

Specialistul spune din propria experienta cu persoanele care fumeaza si doresc sa se lase de fumat si cu adolescentii care fumeaza ocazional ca aceste categorii de fumatori sunt influentate de modul cum arata pachetul. Mai ales adolescentii care inca nu sunt dependenti de tigara sunt atrasi prin elementele de publicitate. Spatiul alocat avertismentelor privitoare la impactul asupra sanatatii este intre 30% si 40%, potrivit directivelor europene, restul fiind la dispozitia producatorilor pentru publicitate si promovare. Potrivit primului studiu GATS, in tara noastra prevalenta fumatului este de 26,7%, aproximativ 5 milioane de fumatori, din care 4 milioane fumeaza zilnic. Acelasi studiu arata ca 27,4% dintre adolescentii intre 15 si 17 ani fumeaza zilnic.

Conventia-cadru a OMS de lupta contra tabagismului a intrat in vigoare in 2005 si prevede masuri pentru reducerea cererii si ofertei de produse de tutun, in special pentru protejarea persoanelor de expunere la fumul de tigara, lupta contra comertului ilicit, interzicerea publicitatii si a vanzarii minorilor etc.

Pachetul neutru standardizat se deosebeste prin absenta elementelor publicitare care evidentiaza brandul prin logo, imagini, culori. Numele marcii apare intr-un colt jos, cu litere mici. In schimb, nu se va renunta la avertismentele privitoare la consecintele asupra sanatatii si informatiile privitoare la compusii toxici.

×