Suplimentele alimentare, dieta, ca şi medicamentele trebuie să fie recomandate de medic, spune profesorul doctor Ion Fulga, şeful catedrei de farmacologie din cadrul UMF “Carol Davila”.
“Medicamentele sunt avizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor
Medicale pe baza a trei criterii: siguranţă, eficacitate şi calitate. Suplimentele alimentare sunt autorizate în funcţie de două criterii: calitate şi siguranţă. Acestea sunt directivele europene la care suntem şi noi aliniaţi”, explică profesorul Ion Fulga. Atunci când medicul prescrie un tratament, el indică şi o anumită dietă, chiar un supliment alimentar, dacă acesta este în beneficiul pacientului, precizează prof. Fulga.
Fie că sunt pilule, prafuri, soluţii etc., producţia de suplimente alimentare a crescut foarte mult, producătorii ademenindu-ne cu variate promisiuni, începând de la recăpătarea vitalităţii şi potenţei până la vindecarea unor boli severe. Atenţie! Suplimentele nu pot lua locul medicamentelor prescrise în boli grave, dimpotrivă, pot duce la cronicizarea unor afecţiuni.
Medicii atrag atenţia că, în ultima perioadă, se înregistrează un fenomen în sensul creşterii numărului persoanelor care consumă suplimente alimentare fără avizul sau consultarea medicului. “Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate. La medic ajung 10%, 20% dintre cetăţeni şi din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare să fie administrate după discuţia cu medicul specialist sau să caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe şoricei”, a avertizează doctorul Dana Stănciulescu.
Medicii au mai observat că amatorii de suplimente se expun multor efecte nocive grave. “Există studii internaţionale nu se întâmplă numai la noi în care s-a demonstrat că o serie de pacienţi au consumat diverse suplimente nutritive şi s-au trezit ulterior într-o degringoladă metabolică şi cu afecţiuni destul de grave care i-au dus către camerele de gardă şi spitalizări. (...) În principiu, consumul de suplimente nutritive trebuie să aibă în spatele lui un aviz medical”, avertizează medicul Anca Tâu.
Specialiştii sunt de părere că necesarul de vitamine trebuie asigurat printr-o alimentaţie echilibrată şi acest principiu trebuie deprins încă din primii ani de viaţă şi consolidat printr-o educaţie în acest sens în şcoli şi licee, spune dr. Tania Rădulescu, director medical la Administraţia Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei. Pe de altă parte, unele suplimente, testate după toate regulile, şi-au dovedit eficienţa ca tratamente adjuvante asociate cu procesul de îmbătrânire. Ceea ce este un aspect demn de luat seamă în condiţii în care, la noi, statistica din 2011 arată că persoanele cu vârste între 65 şi 85 de ani reprezintă aproximativ 17% din totalul populaţiei. Strategiile privitoare la sănătatea vârstnicilor includ, pe lângă tratamente speficice unor boli, şi tratamente adjuvante care să ţină sub control procesul de îmbătrânire.