x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Preveniea accidentului vascular cerebral

Preveniea accidentului vascular cerebral

de Magda Marincovici    |    12 Iul 2012   •   17:04
Preveniea accidentului vascular cerebral

Hipertensiunea arteriala (HTA) si fibrilatia atriala (FA) sunt printre principalii factori de risc de accident vascular cerebral. Medicii neurologi insista asupra faptului ca, daca avem rude sau prieteni despre care avem cunostinta ca sufera de HTA, de FA, ele trebuie sa consulte medicul specialist. Acestor persoane li se vor administra medicamente, alimentatia va fi adaptata exigentelor acestor suferinte, tensiunea si ritmul cardiac vor fi controlate periodic, toate pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Stilul de viata. Sunt multe modalitati care fac parte din stilul de viata ce pot in mod eficient sa tina la distanta pericolul neurovascular. Acestea sunt:

* Renuntarea la tigara

* Exercitii fizice: mersul pe jos zilnic, in ritm alert, sau un sport – tenis, inot etc. – care sa va faca placere

* Regim alimentar diversificat si echilibrat din punct de vedere nutritional, mai ales daca aceste persoane sufera, de asemenea, si de hipercolesterolemie sau diabet; nu este vorba de un regim draconic, ci de un regim sanatos, bazat pe peste, carne alba, fructe, legume si ulei de masline; vor fi eliminate complet mezelurile, carnea rosie si se va reduce consumul de sare si zahar.

* Hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul, ritmul cardiac... trebuie aduse la valori normale si pentru aceasta periodic este necesara consultarea medicului.

* Persoanelor care prezinta risc de accident vascular cerebral li se administreaza multe medicamente; importante sunt respectarea modului in care sunt administrate si cunoasterea efectelor secundare si a posibilelor interactiuni intre medicamente sau intre unele medicamente si unele alimente.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, recomanda ca pacientii cu suspiciune de AVC sa fie transportati fara intarziere la cel mai apropiat centru medical cu unitate de urgente neurovasculare pentru administrarea rapida a tratamentului. Este foarte important sa cunoastem semnele care sa ne alerteze ca persoana de langa noi este in pericol de AVC si are nevoie de ajutor. Aceste semne sunt: starea de amorteala, slabiciune, paralizie a fetei, bratului, piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburari de vedere la unul sau la ambii ochi, confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere cu ceilalti, tulburari de mers, ameteala, dureri de cap severe.

×