x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul ajutor: Ochiul traumatizat

Primul ajutor: Ochiul traumatizat

07 Mar 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR

MAGDA MARINCOVICI

C amera de garda. Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice. Fetita sub doi ani, cu un ochi scos de un cocos. Copil adus in ultima clipa cu ochiul ars cu soda caustica. Altul cu apa fierbinte. Din cauza unui joc aparent nevinovat, de genul de la mine la tine cu portocala intre fiica si tata, copila a ramas fara ochi. Un prichindel cu ochiul complet eviscerat. S-a certat cu colegul de banca si i-a infipt varful foarte ascutit al creionului direct in ochi. Un altul are ochiul traumatizat de la dopul sticlei de sampanie care a ricosat din perete.

Pe canapeaua din sala de asteptare, o mama disperata povesteste parca spre pilda tuturor mamelor din lume. Are patru copii. Trei fete si un baiat, mezinul. Toti doriti si iubiti, dar mai ales baiatul. Chiar daca a venit pe lume doar cu un ochi sanatos, celalalt fiind cat o stafida. Mama se jura ca nu-l pierde din ochi, tocmai pentru ca baietelul nu prea se descurca singur. Dar intr-un moment de neatentie, baietelul s-a dus in gradina si a cazut cu ochiul bun intr-un par.

24 din 24 de ore, aici sunt transportati zeci de copii cu ochisori strapunsi de lama cutitului, de foarfece sau ace de seringa. Sunt o parte din "tragediile" zilnice "vazute" de directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, medicul Monica Pop. Aici, zilnic se efectueaza in medie 100 de interventii chirurgicale. Iar cele mai multe dintre acestea sunt traumatisme la ochi in cazul copiilor.

Fara tifon sau vata

In majoritatea cazurilor, rezultatul unei lovituri este ochiul vanat. Hemoragia de sub piele provoaca coloratia albastrui-neagra. Primul gest de ajutor in cazul ochiului vanat fara leziune severa il reprezinta compresa cu gheata. Daca durerea si edemul persista mai mult de una-doua ore de la aplicarea cu intermitente a compreselor cu gheata, atunci se impune consultarea oftalmologului.

In cazul patrunderii unei substante chimice in ochi este recomandat sa spalati ochiul cu apa, chiar sa-l tineti sub jet de apa - aproximativ un sfert de ora - , avand certitudinea ca apa ajunge pe ambele pleoape. Veti spune victimei ca ii este interzis sa se frece la ochi. Si in aceasta situatie se impune prezentarea la medicul specialist. Este foarte bine daca puteti sa-i indicati acestuia despre ce substanta chimica este vorba. Daca in ochi a patruns un obiect strain, niciodata acesta nu va fi scos cu vata sau tifon. Nu vom incerca indepartarea unui corp strain daca acesta se afla pe irisul sau pupila victimei. In aceste situatii, singurul care actioneaza este medicul oftalmolog.

Atentie la animalele de companie!

Medicul Monica Pop atrage atentia ca ochii traumatizati de animalele de casa - caini, pisici - sau pasari - canari, papagali etc. - sunt de obicei ochi pierduti, din cauza plagilor severe. "Avem foarte multi pacienti, copii muscati in zona ochiului de prietenul lor cel mai bun, cainele. Iar in ultima perioada a crescut numarul micutilor care sunt adusi cu ochii traumatizati de animalele de casa". Medicul Monica Pop este de parere ca trebuie aspru sanctionati cei care dau copiilor, cu scopul de a se juca, pistoale cu bile, arce. De asemenea, trebuie sanctionati cei care sufla prin cornete ace cu gamalie sau orez care oricand pot patrunde in ochii celorlalti.

Potrivit medicului Monica Pop, solutia pentru a indeparta aceste nenorociri este supravegherea copilului. Aceasta este misiunea parintilor sau a celorlalti adulti care sunt cu copiii in absenta parintilor.

De asemenea, este necesar ca micutului sa i se explice ca nu trebuie sa stea prea aproape de animalul de casa si ca a folosi unele obiecte ascutite presupune unele riscuri.

Copilul care are un handicap vizual necesita o supraveghere suplimentara din partea adultilor din jurul lui, spune medicul Monica Pop.
Pliati pleoapa superioara peste batul de chibrit. Obiectul va fi indepartat, mentinand ochiul sub jetul de apa
Trageti cu blandete pleoapa inferioara si cu un servetel curat, umed eliminati obiectul strain
×
Subiecte în articol: ochi ochiul