x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Producatorii de zvonuri

Producatorii de zvonuri

de Paula Anastasia Tudor    |    09 Sep 2006   •   00:00
Producatorii de zvonuri
IN MEMORIA LUI VLADUT
Nu stiu prin ce mecanism zvonurile capata deseori valoare de adevar. Si uite-asa, cand ti-e lumea mai draga, primesti cate-o falsa poveste in cap care te nauceste. Si pentru ca o vorba din batrani (inteleapta, deci) spune ca nu iese fum fara foc, iti scormonesti creierii in cautarea scanteii care-ar fi putut declansa fumul inecacios care iti inlacrimeaza ochii. Stii bine ca "gura lumii nici pamantul n-o astupa" si de aceea, probabil, scanteiutele, cat de firave ar fi ele, capata amploarea unei valvatai in toata regula. De aici trag si concluzia ca munca celor ce fabrica zvonurile nu este una tocmai grea. Trebuie doar sa-l plasezi cu grija intr-un context care te sacaie si gata! Ti-ai capatat consideratia si simpatia publicului si ai scapat de probleme sau macar de unele. Zvonuri menite sa infrumuseteze o imagine prin mocirlirea alteia. Pentru ca "raspandacii" au mare grija ca zvonul sa fie transformat, modificat si… bine raspandit. A! si sa nu uit - sa fie spus nu sub forma de zvon, ci sub forma de adevar.

Povesti cu judecatoare, cu mafioti, cu divorturi, cu certuri aprinse sau cu amanti la padure ma urmaresc inca din primele zile de la disparitia lui Vlad. Primul a fost ca la troita ne-am certat aprig si asa am gonit copilul. Au urmat multe altele, din ce in ce mai urate, care s-au transformat in adevarate povesti fantastice. Si cand ajung la fata locului, cand ma intalnesc cu oameni care vin din zona, povestile pe care le aud sunt incredibile. Pentru mine. Pentru ceilalti - nu.

In timpul cautarilor, unul dintre politisti m-a avertizat prieteneste ca, daca se va termina prost, mass-media va produce zvonuri. Zvonuri maloase, mirositoare, care ne vor produce o suferinta in plus. E adevarat ca aceste zvonuri au aparut, dar nu din mass-media.

Imi amintesc, atunci cand le aud, de avertizarea politistului. Doar ca acesta a gresit atunci sursa.

Chiar ieri am mai auzit o poveste (neadevarata), iar "raspandacul" mi-a divulgat si "zvonerii": procurorii implicati. Dar s-ar putea ca si acesta sa fie tot un zvon, nu?

×
Subiecte în articol: pagina de suflete