Razele ultraviolete de primăvară sunt recomandate pentru acoperirea necesarului de vitamina D, pentru evitarea depresiei şi asteniei specifice acestui sezon. Toţi trebuie să profităm de mângâierea discretă a razelor de soare acum, la început de primvără, dar mai ales copiii începând de la câteva luni, vârstnicii, persoanele predispuse la depresie etc. Într-un interviu acordat Le Figaro, Pierre Cesarini, directorul Asociaţiei pentru protecţia solară, ne recomandă să profităm de soarele de primăvară. Suntem la debutul primăverii, potrivit calendarului astronomic, şi razele ultraviolete sunt moderate. Asta înseamnă că nu este necesară aplicarea unei protecţii solare. Recomandarea este valabilă chiar şi în cazul copiilor mici care au pielea extrem de sensibilă, spune Cesarini. În opinia acestuia, martie şi aprilie sunt lunile cele mai bune pentru a profita de efectul pozitiv al razelor solare în deplină siguranţă, chiar dacă în unele zone geografice mercurul din termometre poate indica valori estivale. De altfel, temperatura resimţită nu are nimic în comun cu intensitatea razelor ultraviolete, care nu produc căldură.
În legătură cu ce anume determină capacitatea razelor ultraviolete de a ne colora pielea, Pierre Cesarini spune: “Este distanţa parcursă de raze în atmosferă cea care determină capacitatea acestora de a ne bronza sau a ne arde pielea. Aerul acţionează ca un filtru UV. Cu cât distanţa parcursă de razele ultraviolete în atmosferă este mai mare, cu atât scade intensitatea şi capacitatea lor de a ne bronza. Este ceea ce se întâmplă cu razele ultraviolete la începutul şi sfârşitul zilei. Este, de asemenea, situaţia în care se află razele ultaviolete în timpul iernii, în emisfera nordică, când înclinarea axei Pământului face ca soarele să fie jos pe linia orizontului. Lumina trebuie deci să traverseze un strat mai mare ca atmosfera.
Potrivit medicilor dermatologi, vitamina D este esenţială în formarea şi consolidarea sistemului nostru osos. Nu întâmplător este numită şi vitamina antirahitism. Vitamina D asigură transportul calciului şi fosforului în corp, acolo unde e nevoie de aceste elemente, asigurând formarea osaturii la copil, reminalizarea acesteia la adulţi şi prevenţia unor boli, cum ar fi osteoporoza, la persoanele aflate în pragul bătrâneţii.
În mod normal, 15 - 20 minute de expunere la razele ultraviolete sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1000 U.I de vitamina D. Doza zilnică recomandată este de aproximativ 1020 UI vitamina D. Atenţie! Începând din luna mai, expunerea la soare se va face prin protejarea pielii. “În luna mai, nivelul razelor solare este aproximativ acelaşi ca în luna august, chiar dacă diferenţele de temperatură medii între cele două luni pot fi de aproximativ 15 grade Celsius. La 21 iunie (solstiţiu de vară), când avem ziua cea mai lungă din an, razele ultraviolete sunt cele mai puternice, subliniază Pierre Cesarini.