x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Purtat pe braţe

Purtat pe braţe

de Carmen Preotesoiu    |    12 Feb 2010   •   00:00
Purtat pe braţe

De 4 ani se chinuie. Întins pe pat, abia mişcându-şi mâinile sau picioarele. Nu se poate juca, iar mama trebuie să aibă grijă în permanenţă să-l mute de pe o parte pe alta, pentru a nu amorţi. Peste tot îl poartă pe braţe, cu credinţa că tetrapareza spastică de care suferă va fi învinsă.

Cristian nu vorbeşte. Abia dacă reuşeşte să mestece mâncarea şi să stea în fund, ajutat de mama sa. Băiatul cu ochi calzi şi trişti are 4 ani. S-a născut greu. Aproape sufocat de cordonul ombilical. A primit la naştere nota 2. "Aveam contracţii destul de puternice când doctora a ieşit din încăpere. În jumătate de oră mi s-a făcut rău, iar o asistentă a chemat doctorul. Situaţia nu se prezenta deloc bine, aşa că am fost trimisă de urgenţă în sala de operaţie", povesteşte mama copilului, Florentina Serghe.

O săptămână a stat copilul conectat la aparatul de oxigen, la terapie intensivă. Lipsa oxigenului la naştere l-a condamnat pe Cristian la o viaţa de chin. "La naştere a fost îndelung resuscitat. După ce a fost transferat la reanimare, copilului i s-a administrat lapte prin gavaj şi fenobarbital în exces, "pentru că plângea mult, iar asistentele vroiau să-l ţină adormit. Am fost externată la o lună şi jumătate, însă băieţelul meu nu ştia să sugă la sân sau la biberon.

Era ca o legumă", îşi aminteşte femeia momentele în care doar Dumnezeu a ajutat-o să nu-şi piardă încrederera şi să înceapă să lupte pentru fiul ei.

NICI O ZI FĂRĂ EXERCIŢII
Drumurile pe care cei doi părinţi le făceau la spitalele din Bucureşti nu le aduceau decât durere şi neîncredere. Diagnosticul pus de profesorul Valeriu Popescu de la spitalul Victor Gomoiu a fost pentru ei, asemenea unei condamnări la moarte. "Ne priveam copilul întins pe pat. Nu se mişca. Nu gângurea. Doar respiraţia sacadată, uşoară, ne dădea de ştire că inima lui încă-i mai bate", spune mama.

Tetrapareza spastică (paralizie cerebrală mixtă) de care suferea Cristian i-a aruncat pe părinţii în deznădejde. Familia Serghe nu a mai stat pe gânduri. A început şedinţele de recuperare la Spitalul Budimex, apoi la Grigore Alexandrescu. Din dorinţa de a fi tratat cât mai bine, nu au pregetat în a merge şi la clinici particulare, ba chiar şi la Sibiu, la Spitalul de psihiatrie Dr Gheorghe Preda, renumit pentru rezultatele bune pe care pacienţii cu astfel de probleme le-au avut acolo.

"Dacă o zi nu facem gimnastică cu el, se cunoaşte. Imediat regresează. Nu ne permitem să pierdem ce am acumulat. Ne bucurăm că stă în şezut, că a început să mestece mâncarea. Chiar şi mânuţele şi picioarele au căpătat o oarecare motricitate. Din păcate însă, nu poate să îşi coordoneze mişcările. Îi masăm mâinile, picioarele, facem diverse exerciţii pe care le-am învăţat de la terapeuţi. Progresele sunt mici, dar nu vrem să ne descurajăm", povesteşte tatăl copilului.

ŞANSA VINDECĂRII - OPERAŢIA
Cu ajutorul unor oameni cu suflet milos, familia Serghe a reuşit să meargă cu fiul lor şi la International Clinic of Rehabilitation din Ucraina. Efectele benefice nu au întârziat. Au aflat de ceva vreme însă de operaţia pe care profesorul Marcel Platon din Republica Moldova o efectuează cu succes. Prin metoda inciziei, profesorul reuşeşte să despasticizeze muşchii şi să le redea elasticitate şi mobilitate. Au nevoie de 5.000 de euro, costul operaţiei, dar şi al recuperării intensive pe perioada de un an.

Salariile celor doi părinţi sunt prea mici pentru a putea strânge suma de bani. Datoriile s-au adunat de când cu boala copilului, iar singura salvare stă în inima bună şi caldă a semenilor noştri.

 

Apel
Pentru cei care vor să-l ajute pe Cristian să ajungă la clinica din Republica Moldova pentru a fi operat, la Raiffeisen Bank, pe numele tatălui, Serghe Iulian George, s-au deschis următoarele conturi:
n) în lei:
RO39 RZBR 0000 0600 0612 7763
n) în euro:
RO50 RZBR 0000 0600 1054 5624
n) în dolari:
RO71 RZBR 0000 0600 1054 5634

Pentru mai multe detalii, familia Serghe poate fi contactată la numărul de telefon: 0762-37.18.44

×
Subiecte în articol: pagina de suflete