x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Răcoritoare care slăbesc memoria copiilor. American Heart Association face responsabile aceste băuturi de foarte multe decese

Răcoritoare care slăbesc memoria copiilor. American Heart Association face responsabile aceste băuturi de foarte multe decese

04 Aug 2014   •   20:21
Răcoritoare care slăbesc memoria copiilor. American Heart Association face responsabile aceste băuturi de foarte multe decese
Sursa foto: Thinkstock

Răcoritoarele îndulcite afectează considerabil capacitatea de memorare a copiilor. Este tema unui amplu articol publicat în Le Point ediţia online, bazat pe un studiu de ultimă oră al cercetătorilor de la Universitatea California de Sud. Obezitate, diabet, hipertensiune, creşterea riscului de infarct... Şi lista studiilor care semnalează necazurile provocate de răcoritoarele carbogazoase şi alte băuturi se completează continuu cu noi şi noi cercetări. Recent, cercetătorii de la Universitatea California de Sud evidenţiau legătura dintre acestă băuturi şi memorie. “Rezultatele noastre arată că, în exces, consumul băuturilor îndulcite înainte de maturizare interferează cu capacitatea creierului nostru de a funcţiona normal şi a-şi aminti informaţii esenţiale din mediul nostru, explica recent autorul referent al acestui studiu, doctorul Scott Kanoski, în cadrul unei conferinţe de presă. Cercetătorii se tem, de asemenea, că urmările consumului de băuturi îndulcite în copilărie şi adolescenţă se văd mai târziu în capacitatea de memorare a adulţilor. Studiul vizează toate tipurile de băuturi îndulcite, de la cele carbogazoase la sucurile de mere îndulcite până la limonade. Testele efectuate în laborator au indicat afectarea capacităţii de învăţare şi memorare la rozătoarele tinere. Pe lângă acest declin, s-a stabilit că băuturile îndulcite sunt cauza inflamării hipocampului, regiune esenţială din creier pentru funcţia memoriei, care este foarte sensibilă la factorii de mediu, printre care alimentaţia. Hipocampul joacă un rol cheie în formarea amintirilor, organizarea şi stocarea informaţiilor, în stabilirea legăturii dintre memoria emoţiilor şi simţuri.

În timp ce consumul de zahăr la copii ar trebui să fie de trei linguriţe pe zi, în realitate, el este mult mai mare: în SUA, de zece ori (34 de linguriţe), în Franţa, de 3-4 ori . O doză de 33 cl conţine zece linguriţe de zahăr. Inclusiv băuturile light sunt periculoase din acest punct de vedere. De altfel, au fost aduse dovezi că riscul de diabet, în cazul femeilor care consumă frecvent bături light, este mai mare comparativ cu riscul celor care se delectează zilnic cu bături îndulcite clasice.

American Heart Association consideră că acest tip de băuturi ar fi responsabile de 180.000 de decese anual, la nivel global, iar eforturile autorităţilor de a stopa acest flagel nu fac faţă loby-ului producătorilor. Exemplul primarului New York-ului este pilduitor. El s-a luptat să fie interzise băuturile XXL şi să promoveze proiectul de taxare a acestora. Dar rezultatele sunt departe de a fi cele aşteptate.


×