x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rămânerea în casă nu trebuie să lenevească mintea

Rămânerea în casă nu trebuie să lenevească mintea

de Florin Condurateanu    |    21 Apr 2020   •   18:30
Rămânerea în casă nu trebuie să lenevească mintea

Izolarea măreşte riscul de însingurare, care e de nedorit atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici. Cei cu vârste încă departe de seniorat nu e bine să se complacă în lipsa obligaţiilor de a-şi folosi mintea, căci asta poate duce şi la periculoasa depresie. Iar cei vârstnici sunt obligaţi să-şi antreneze creierul, chiar dacă nu se mai întâlnesc cu tinerii, cu camarazii.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza încă de multă vreme că mileniul în care vom trăi măreşte riscul întinderii bolii periculoase a depresiei, iar a doua alarmă se referea la războiul crâncen cu virusurile. Iată că aceste două pericole semnalate atacă omenirea în echipă. Depresia se infiltrează viclean în psihicul unor oameni. Este vorba despre depresie când omul îşi pierde interesul pentru ce se derulează în jurul lui, nu mai are plăcerea de a practica chiar hobby-urile altădată îndrăgite. Cel cuprins de boala depresiei se însingurează în camera lui, nu mai priveşte la televizor, nu mai citeşte, nu mai conversează cu cei din familie, nu se mai întâlneşte cu prietenii, cu colegii. Depresivul se culpabilizează fără rost, se consideră că e de vină de toate necazurile, că fiul n-a luat note mulţumitoare, că nu ajung banii, că s-a scumpit întreţinerea, el crede că e la baza acestor greutăţi, că a devenit o povară şi nu-şi mai are rostul. Cei aflaţi în prejma lui trebuie să-l observe, să se alarmeze de această cădere psihică, să-l convingă să meargă la medic şi să urmeze tratamentul. De aceea, în izolare, membrii familiei locuind în altă casă trebuie să-i prindă în discuţii la telefon pe cei rămaşi doar cu nevasta, să-i stimuleze să spună dacă au căderi ale moralului, să-i pună să recunoască dacă au tulburări de somn, ştiut fiind că stricarea somnului apare în toate bolile psihice. Atenţia trebuie îndreptată şi spre părinţii, bunicii, rudele în vârstă, care au rămas izolaţi de restul familiei. Lupta cu bătrâneţea trebuie să continue prin antrenamente ale creierului. Vârstnicii, prin telefon, trebuie invitaţi să citească o carte, să vizioneze un film la tv şi a doua zi, tinerii e cazul să-i antreneze pe vârstnici în comentarea acestor filme, romane, prin convorbiri sprintene la telefon. Bunicilor e bine să li se propună comentarii la telefon cu copiii, invitaţi să le destăinuie efectele lecţiilor predate prin online.

 

Mai tinerii din familie trebuie să discute cu bunicii la telefon despre noutăţile zilei, despre eventuala învăţare a unei limbi străine de către bătrâni. 

 

 

×