x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Record trist - De trei ani in coma

Record trist - De trei ani in coma

06 Mai 2005   •   00:00

Madalina Stoica zace de trei ani in coma, pe un pat al Spitalului Judetean Timis. In tot acest timp, a fost vegheata de mama ei, care o viziteaza zilnic, ii da sa manance, o spala si ii vorbeste. Pentru lumea medicala, Madalina este pacienta care a atins un trist record: cea mai lunga perioada de coma.

  • de VASILE ARCANU
  • PAGINA DE SUFLETE
  • O UMBRA. A fost o femeie sanatoasa. Doar la nastere a suferit o banala operatie de cezariana. Si atat. Avea 57 de kg. Acum nu mai are nici jumatate din greutate
    La 14 aprilie 2002, Madalina si sotul ei s-au plimbat cu fetita lor de numai 8 luni prin parcul din Giurgiu. Pe drum, au discutat lucruri marunte despre nunta pe care o aveau programata la 22 iunie, iar dupa doua ore, au revenit toti trei acasa. Dintr-o data Madalinei i s-a facut rau si, din acel moment, a pierdut orice contact cu familia.

    Au simtit cu totii ca se prabusesc de durere cand au vazut ca Salvarea intarzie sa apara. N-au mai asteptat-o, parintii si sotul au urcat-o in masina lor si au dus-o la Spitalul Judetean. I s-au acordat primele ingrijiri medicale si, dupa circa o ora, si-a reluat functiile vitale. Insa prea tarziu. Stopul cardiorespirator i-a afectat creierul.

    RECORD TRIST. A fost transferata la Spitalul Floreasca din Capitala, apoi a fost mutata la Spitalul Universitar. Dupa sase luni insa, Madalina a revenit la Giurgiu, la Sectia ATI, cu un diagnostic ("encefalopatie postanoxita; stop cardiorespirator resuscitat; vibrilatie ventriculara; miocardita virala; traheostomie, coma usoara) complex si fara sperante. La Bucuresti, familia Madalinei a mai intalnit un caz asemanator: un tanar, Stefan, suferise un accident similar in SUA, stop cardiorespirator, iar ulterior fusese transportat in Romania, la un spital bucurestean. Stefan este intrat in coma cu sase luni inaintea Madalinei. In Romania, cei doi tineri sunt pacientii aflati in cea mai lunga coma...

    MAMA PENTRU ORFANI. Madalina Stoica are 32 de ani si este din Giurgiu. A absolvit liceul sanitar, dupa care s-a angajat in sistemul medical si a lucrat ca asistent, vreme de 9 ani, in cateva centre de ingrijire a copiilor aflati in dificultate. In aprilie 2002 era angajata la Leaganul "Sfanta Maria" din Oinacu, un sat aflat la 12 km de Giurgiu. "Este foarte trist si dureros pentru mine - spune Niculina Neagoe, mama Madalinei - sa mi-o reamintesc zilnic. Si sa o revad, sensibila, frumoasa, inconjurata de copiii orfani de la leagan. Unii dintre ei ii ziceau din tot sufletul mama, pentru ca ea ii ingrijea impartindu-si inima, pana cadea de oboseala."

    ROCHIA DE MIREASA. La 22 iunie 2002 urma sa aiba loc cununia religioasa a Madalinei si a lui Petrica Stoian. Dintotdeauna a avut o relatie frumoasa si abia asteptau sa se cunune in fata lui Dumnezeu. Nimic nu prevestea ceea ce avea sa se intample... Cu totii o asteapta sa vina acasa... Mama Madalinei, desi a incaruntit de griji, continua sa vina zilnic la spital, pentru a fi langa fiica ei. Ii da sa manance, o spala, o mangaie si ii vorbeste. S-a resemnat si spune ca stie ca nici macar un miracol nu-i mai poate salva fiica.

    Sotul Madalinei, Petrica, a ramas in primele sase luni lipit de patul Madalinei. Acum vine mai rar, dar la fiecare sarbatoare, Pasti sau Craciun, este langa ea, in spital. Andra-Daiana, fetita lor acum in varsta de 4 anisori, este impresionata profund de imaginea mamei sale. Ea este singura care mai spera, fara sa-i fie teama sa-si ascunda gandurile, ca intr-o zi mamica ei se va trezi din somn, o va lua de manuta si vor pleca impreuna acasa. Pentru ca bunica sa i-a spus ca mami stie jocuri multe si ca ii place foarte mult sa se joace cu copiii. Deocamdata, Madalina se joaca cu ingerii si nimeni nu stie cand se va sfarsi acest joc. Si nici cum...

    CEI CARE O TIN IN VIATA
    Doctorul Ladislau Pick, directorul Spitalului Judetean Giurgiu si medicul care s-a aflat de la inceput alaturi de Madalina, este ca un parinte pentru pacienta sa. "Dansul a fost cel care a reusit sa o tina in viata, marturiseste mama Madalinei, sa-i stabilizeze situatia, sa ne ofere chiar si acest loc in spital. Nu stiu ce ne-am fi facut daca nu ne-ar fi inteles si n-ar fi dat dovada de omenie...". Nu doar medicul Ladislau Pick este alaturi de Madalina. O alta tanara, si ea pe jumatate oarba, insa cu sufletul generos, Petronela Grosu, masor la cabinetul de recuperare medicala, din cadrul policlinicii judetene, vine saptamanal la ea pentru a-i masa muschii - si asa, in cea mai mare masura, atrofiati. Madalina sta uneori cu ochii deschisi. Atunci cand un obiect cade jos, ea tresare, dupa care inchide ochii. Este singurul mod de a le transmite celorlalti ca inca se afla in viata.

    ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete mădălina madalinei