x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Refluxul gastro esofagian. Arsuri pe piept, mai să chemi pompierii

Refluxul gastro esofagian. Arsuri pe piept, mai să chemi pompierii

de Florin Condurateanu    |    15 Iun 2016   •   20:30
Refluxul gastro esofagian. Arsuri pe piept, mai să chemi pompierii

Tot mai frecvent se prezintă la medic suferinzi care se vaită că nu dorm noaptea din pricina arsurilor, din pricina senzaţiei de mâncare ajunsă ca un bolovan în stomac, se plâng că se reîntorc alimentele cu secreţii acide pe esofag până în gură, declanşând tuse. De fapt, alimentele o pornesc pe contrasens şi din stomac fac un drum anormal prin esofag. Partea periculoasă este faptul că, odată cu mâncarea, face calea întoarsă şi secreţia acidă din stomac agresând mucoasa esofagului, nepregătită să suporte aciditatea. Cei cu astfel de reflux gastro-esofagian trebuie, în primul rând, să-şi modifice stilul de viaţă.

Esofagul nu este doar o ţeavă de trecere a mâncării spre stomac, el are o anatomie complexă, iar în partea inferioară a esofagului este un sfincter muscular, o supapă care se deschide spre stomac doar atunci când alimentele se apropie de terminarea esofagului. La oamenii cu reflux gastro-esofagian, se slăbeşte acest sfincter, iar pentru că în stomac presiunea este crescută, alimentele însoţite de sucuri acide se întorc prin esofag până în cavitatea bucală. În simptome, pe primul loc se află arsurile, pirozisul. Apare regurgitaţia, acea reîntoarcere a alimentelor, dar se iveşte şi eructaţia, râgâiala - cum zice românul, o eliberare zgomotoasă a aerului din stomac. Cei cu reflux simt în gură un exces de salivă, care e o autoapărare a organismului fiindcă saliva este alcalină şi tinde să neutralizeze acidul gastric ajuns în esofag. Refluxul gastro-esofagian produce disfagie, adică tulburări în înghiţirea mâncării. Apare din cauza refluxului o inflamaţie în partea inferioară a esofagului. Când înghiţirea devine dureroasă, situaţia s-a agravat, deja s-au aprodus leziuni, eroziuni în ţesuturile esofagului inferior. Mucoasa esofagului nu este pregătită să facă faţă sucurilor acide venite din stomac şi se instalează esofagita cu inflamaţii. Faza mai complicată este esofagul Barret. Agresată de secreţiile gastrice acide, mucoasa esofagului terminal se modifică, devine mucoasă de intestin subţire şi apare pericolul de cancer. O altă cauză de reflux este hernia hiatală, o parte a stomacului superior urcă în torace. De altfel, unii sunt operaţi de reflux, iar chirurgul construieşte din stomacul superior un “guler” de musculatură în jurul sfincterului prea relaxat, pentru a-l întări.

 

Bolnavii de reflux trebuie să evite alimentele care întârzie să plece din stomac precum grăsimile, prăjelile. Trebuie să se abţină şi de la alimentele ce cresc secreţia acidă: supa de carne, alimentele acide, citricele, cafeaua şi condimentele. Sporesc refluxul şi ceapa, roşiile, ciocolata sau băuturile nealcoolice. Suferindul de reflux trebuie să se lase de fumat şi de prea mult alcool. El trebuie să slăbească şi să doarmă cu capul şi trunchiul ridicate cu 10-15 centimetri.

 

×