x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Regim de 14 zile pentru detoxifierea ficatului

Regim de 14 zile pentru detoxifierea ficatului

07 Oct 2020   •   17:01
Regim de 14 zile pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este principalul organ responsabil cu detoxifierea, un proces complex prin care corpul nostru elimină toxinele astfel încât să poată funcționa eficient. Însă atunci când ficatul este supraîncărcat de toxine, acesta are nevoie, la rândul său, de detoxifiere. În cele ce urmează vom vorbi despre:

  • Ce presupune procedura de detoxifiere a ficatului?
  • Dieta de 14 zile pentru detoxifierea corectă a ficatului.

Ce presupune procedura de detoxifiere a ficatului?

Detoxifierea organismului este un proces complex, la care contribuie mai multe sisteme de organe, precum ficatul, rinichii, plămânii, sistemul digestiv și pielea.

Ficatul este organul care filtrează, procesează și descompune toate substanțele care trec prin organism. Acesta este responsabil cu filtrarea sângelui și descompunerea substanțelor chimice.

 Deși ficatul nu doare atunci când întâmpină probleme, anumite simptome resimțite precum oboseală, stări de greață, dureri de cap, dificultăți de concentrare, insomnie, irascibilitate etc. ar putea trage un semnal de alarmă cu privire la o eventuală afecțiune la nivelul ficatului.

 Din când în când, și acest organ are nevoie de o curățare suplimentară, fiind supus zilnic substanțelor toxice care provin din alimentația dezechilibrată, poluare, fum de țigară sau alte substanțe nocive.

 Detoxifierea ficatului se poate face prin consumarea anumitor alimente, care contribuie la curățarea acestuia în mod natural, stimulând capacitatea de a elimina toxinele din organism.

 

Dieta de 14 zile pentru detoxifierea corectă a ficatului

Detoxifierea ficatului poate fi făcută în mai multe moduri, iar anumiți specialiști recomandă ca această procedură să fie făcută timp de 14 zile. În aceste două săptămâni, este indicat să mâncați cât mai multe legume și cât mai puține grăsimi și proteine animale.

 Detoxifierea ficatului poate fi făcută urmând anumite indicații alimentare, însă și cu ajutorul unor suplimente alimentare.

Legume recomandate:

  • Usturoi - conține seleniu, un mineral ce susține detoxifierea ficatului, având capacitatea de a active enzimele hepatice;
  • Armurariu și anghinare: plante recunoscute pentru beneficiile asupra sănătății ficatului, datorită substanțelor bioactive pe care le conțin (silimarina și cinarina). HepatoSuport Naturalis este un supliment alimentar ce conține un o cantitate optimă de extracte naturale din aceste două plante;
  • Curcumă: conține antioxidanți care repară celulele hepatice;
  • Legume crucifere: broccoli, conopidă, varză, conțin o substanță care ajută ficatul să producă enzime detoxifiante;
  • Legume verzi, cu frunze, bogate în clorofilă, care ajută la filtrarea toxinelor din sânge, inclusiv salatele verzi;
  • Sfecla: ajută la curățarea sângelui și poate descompune toxinele pentru ca acestea să fie eliminate cât mai repede; conține fibre și vitamina C, care ajută la curățarea sistemului digestiv;
  • Morcovi: conțin beta-caroten care stimulează buna funcționare a ficatului și vitamina A, care ajută la prevenirea bolilor hepatice.

Fructe

În timpul celor 14 zile, este recomandat să consumați:

  • Citrice: grapefruit, portocale, lămâi, care stimulează capacitatea de curățare a ficatului;
  • Avocado: superaliment, care are multiple beneficii asupra sănătății: curăță arterel și stimulează organismul să producă în mod natural glutation, un compus care ajută ficatul să elimine toxinele;
  • Mere: conțin un nivel ridicat de pectină, o substanță chimică ce ajută corpul să curețe și să elibereze toxinele din tractul digestiv, astfel încât ficatul să poată gestiona mai bine cantitatea de toxine din restul corpului;
  • Struguri;
  • Pere;
  • Prune;
  • Kiwi;
  • Piersici, caise;
  • Fructe de pădure.

Pe parcursul celor 2 săptămâni nu este indicată consumarea fructelor cu un conținut ridicat de zahăr, precum banane, curmale, smochine, stafide etc.

Shake-uri și smoothie-uri

Pe parcursul celor 14 zile, este indicat ca o masă pe zi să fie sub formă de shake sau smoothie: puteți amesteca în blender o mulțime de combinații de legume și fructe, cu apă.

Nuci și semințe

Este recomandat să consumați nuci și semințe crude, care conțin nutrienți: migdale, nuci, caju, alune, fistic, năut.

Puține lactate și puține proteine

 

Este indicată consumarea de lactate în cantități mici, cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, nu este recomandată consumarea proteinelor animale și alimentelor procesate.

Apă și ceaiuri

 

În timpul regimului de detoxifiere a ficatului, trebuie să vă hidratați corespunzător, consumând multă apă și ceaiuri de plante (ceai verde). Nu este recomandată cafeaua, sucurile îndulcite și alcoolul.

 

În primele zile de la urmarea acestui regim este normal să resimțiți o stare de slăbiciune, pe măsură ce organismul se adaptează noii diete. Însă pe parcurs, vă veți simți din ce în ce mai energizat, pielea va fi mai luminoasă, iar kilogramele vor scădea, inevitabil. Detoxifierea ficatului este necesară pentru că susține regenerarea acestuia și a funcțiilor sale.

 

Așadar, efectele regimului de detoxifiere a ficatului de 14 zile includ: reglarea digestiei, un somn mai odihnitor, o piele mai sănătoasă și întărirea sistemului imunitar.

 

 

 

 

 

×