Iarna, mai mult decât în celelalte anotimpuri, tranzitul intestinal se dă peste cap. De vină sunt, pe de o parte, mesele mai îmbelşugate decât în alte perioade ale anului, iar pe de altă parte, excluderea din dietă a alimentelor care stimulează digestia: legumele şi fructele. Ele conţin fibre alimentare care joacă un rol extrem de important în procesul de digestie a alimentelor.
Digestie uşoară
Fibrele sunt o categorie de glucide care se găsesc în alimentele de origine vegetală. Ele nu pot fi digerate şi asimilate de organismul uman, dar chiar şi aşa, au roluri foarte importante în organism: stimulează digestia, scad nivelul zahărului şi sânge şi previn bolile cardiovasculare. Tranzitul intestinal normal este asigurat de fibre prin absorbţia apei din organism şi transportarea ei în intestine, ceea ce previne constipaţia. O dată cu apa, fibrele absorb şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate din organism prin fecale. Aşa se explică de ce persoanele care nu consumă suficiente fibre alimentare sunt predispuse la constipaţie, hemoroizi, diverticuloză, cancer de colon.
Cea mai mare capacitate de reţinere a apei o au tărâţele de grâu, dar şi morcovii, merele, orezul, varza. 10 grame de tărâţe de grâu reţin peste 40 ml de apă, 10 grame de morcovi – 28 ml de apă, 10 grame de măr – 18 ml de apă, 10 grame de orez – 17 ml de apă, 10 grame de varză – 16 ml de apă.
Necesar zilnic
Pentru a ne asigura un tranzit intestinal normal, ar trebui să consumăm zilnic cinci porţii de legume şi fructe, adică echivalentul a 30-35 grame de fibre. Dacă obişnuiţi să consumaţi alimente bogate în grăsimi, aportul de legume şi fructe ar trebui să fie mai mare. Nu îndepărtaţi coaja legumelor şi fructelor, întrucât cea mai mare cantitate de fibre este concentrată în coaja acestora.
Citește pe Antena3.ro