x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Risc de reapariție a poliomielitei. Un tip de virus derivat din vaccin a apărut în SUA

Risc de reapariție a poliomielitei. Un tip de virus derivat din vaccin a apărut în SUA

22 Iul 2022   •   10:39
Risc de reapariție a poliomielitei. Un tip de virus derivat din vaccin a apărut în SUA

În SUA a fost înregistrat primul cad de poliomielită după circa un deceniu, anunță autoritățile sanitare din statul New York, citate de AFP.

Persoana afectată de  boală este un bărbat din comitatul Rockland, aflat la 50 de kilometri nord de Manhattan. Acesta a fost testat pozitiv și s-a stabilit că este vorba despre "un lanţ de transmitere de la o persoană care a primit vaccinul antipoliomielitic oral (VPO)".

Vaccinarea antipoliomielită a fost sistată în SUA din anul 2000, ceea ce înseamnă că virusul provinde "dintr-o locaţie din afara Statelor Unite unde se administrează VPO".

Autoritățile sanitare cer medicilor să acorde atenție sporită și altor eventuale cazuri și au cerut persoanelor nevaccinate din acest comitat să își administreze serul. 

Ultimul caz de poliomielită depistat în SUA a fost în anul 2013, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Poliomielita este o boală virală foarte contagioasă care afectează mai ales copiii cu vârste de sub 5 ani și poate provoca paralizie. 

Însă vaccinarea în masă din a doua parte a secolului trecut, contaminările scăzând brusc în anii 1950-1960 în SUA datorită vaccinului. Ultima infecție naturală a fost înregistrată în această țară în 1979. Cazurile s-au redus cazurile cu 99% în anul 1988, când au fost raportate 350.000 de cazuri la nivel global. 

Însă OMS a avertizat, în luna iunie 2022, că un tip de poliovirus derivat din vaccin a fost detectat în eşantioane prelevate din sistemul de canalizare al Londrei. 

×
Subiecte în articol: poliomielita