Aproximativ 3,3% din populația adultă a României suferă la un moment dat pe parcursul vieții de depresie. Aceasta înseamnă peste 500.000 de oameni, dar reprezintă numai vârful aisbergului, deoarece statisticile îi numără doar pe cei care refuză să mai muncească şi nu mai ies nici din casă.
Câte persoane depresive există de fapt în România? Nu există cifre precise pentru că mulţi dintre ei aleg să sufere în tăcere. Motive ar fi destule. Cunoştinţele reduse sau inexis¬tente privind depresia, teama de stigmatul asociat tratamentului, un sistem de sănătate deficitar şi, bineînţeles, lipsa resurselor financiare. „Mai puţin de jumătate dintre cei care suferă de depresie se adresează unui medic şi mai puţin de jumătate din aceştia sunt diagnosticaţi corect, deci per total numai 12% dintre persoanele depresive beneficiază de un tratament corespunzător”, subliniază Andreea Enache-Tonoiu, directorul Centrului de psihoterapie şi psihiatrie Bellanima.
Între 70 și 200 de lei, ședința de psihoterapie. Și ai nevoie de 12!
Dacă ne uităm la costuri, înţelegem imediat de ce multe persoane deprimate evită să ceară ajutor. Majoritatea cheltuielilor asociate depresiei nu sunt decontate de sistemul de asigurări de sănătate. Costurile unei sedinţe de psihoterapie variază între 70 şi 200 lei, iar numărul minim de şedinţe necesare ar fi 12 - deşi fiecare pacient este unic şi răspunde diferit consilierii. Costurile medicaţiei antidepresive se pot ridica până la 150 lei pe lună, costuri parţial acoperite de asigurările de sănătate. Durata tratamentului medicamentos este şi ea variabilă, unii pacienţi având nevoie de pastile numai pentru o lună, alţii pentru mai mult de un an. În plus, trata¬mentul nu este întotdeauna eficient.
„Dintre cei care primesc tratament, doar 76% vor răspunde complet, și dintre ei 50% vor experimenta recăderi”, explică lector univ. dr Cristina Mogoașe, de la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psiho¬terapie, Universitatea Babeș-Bolyai.
Internare în regim de hotel
Tratamentul depresiei cronice durează aproximativ 18-21 de zile şi presupune internarea. Unii specialişti au înţeles că tratamentul psihiatric este în primul rând un serviciu. Sanatoriul de Nevroze Predeal este o instituţie publică cu dotări moderne care oferă tratament şi cazare în regim de hotel, la cererea pacientului. Simona Buricea, managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal, estimează costul mediu pe zi de spitalizare pentru depresia cronică la aproximativ 150 lei, din care suma de 110 lei/zi este integral acoperită de Casele Judeţene de Asigurări din toată ţara. Pacienţii „cu dare de mână” care pot plăti diferenţa de până la aproximativ 190 lei/zi de spitalizare pot beneficia şi de cameră cu grup sanitar propriu, televizor, frigider, acces gratuit la internet etc.
Serviciile gratuite, doar pentru „cobai”
Pacienţii care speră să se poată trata gratuit au ceva şanse dacă abordează centrele de cercetare universitare şi se oferă drept voluntari pentru studii ştiinţifice. „La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj sunt în desfășurare două astfel de proiecte. Pentru a beneficia de serviciile oferite, persoana interesată trebuie să contacteze echipa de proiect și să parcurgă o etapă de evaluare inițială”, explică lector univ. dr Cristina Mogoașe. Per total, serviciile gratuite, anonime şi accesibile publicului larg rămân un deziderat neîmplinit.
Simptomele depresiei
- insomnie, lipsa apetitului, lipsă de energie, migrene, stări de slăbiciune
- gânduri pesimiste, preocupări morbide, melancolie, autoculpabilizare
- pierderea interesului pentru muncă şi familie, apatie, autoizolare, evitarea activităţilor sociale
- dificultăţi de concentrare, raţionamente greşite sau exagerate, gândire încetinită
Cauzele depresiei
- evenimente intens traumatice cum ar fi boala, doliul, violenţa
- stresul prelungit şi un ritm de viaţă solicitant, fără pauze sau momente de respiro
- carenţele din alimentaţie, tulburările de somn, dependenţa de alcool sau droguri
- experienţele repetate de respingere, marginalizare şi abuz emoţional
- trăsături de personalitate: pesimism, lipsă de încredere în sine, temeri exagerate.
Studiile au demonstrat că depresia creşte riscul de a dezvolta boli cum ar fi diabetul sau cancerul, pe de altă parte afecţiunile cronice crescând în mod semnificativ riscul de depresie.
”Există județe care au sub cinci medici psihiatri, și anume Sălaj, Tulcea, Covasna, Caraș- Severin și Ialomița, în timp ce în Capitală sunt peste 400.”
Ileana Botezat-Antonescu, medic psihiatru la Centrul Bellanima