Dieta mediteraneeană ar putea fi soluţia împotriva atrofierii cerebrale.
Dieta mediteraneeană a devenit din ce in ce mai populara în ultimii ani datorită abordării holistice a alimentaţiei sănătoase iar acum, nutriţioniştii spun că cei care urmează oastfel de dietă prezintă un risc mai scăzut pentru a dezvolta maladii cerebrale. Populaţiile care trăiesc în zona Mediteranei tind să sufere în mai mică măsură atrofie cerebrală, relatează ABC News care citează publicaţia Neurology.
Această dietă presupune o alimentaţie echilibrată în care se evită excesul de carne în schimb se consumă legume, peşte, nuci de tot felul, şi acizii graşi monosaturaţi precum uleiul de măsline.
Studiul s-a efectuat pe 674 persoane cu vârste de peste 80 de ani care nu prezentau niciun semn de demenţă. Subiecţii au completat un chestionar legat de dieta pe care o urmează după care le-au fost scanate creierele pentru a determina volumul.
Cei care urmau o dietă mediteraneană aveau volumul creierelui mai mare cu 13,11 ml faţă de cei care nu urmau dieta respectivă.
Grăsimile sănătoase care sunt conţinute de carnea de peşte sunt asemănptoare cu acizii graşi din care sunt făcuţe celulele cerebrale, spun specialiştii.
Totodată, cei care trăiesc în zona mediteraneeană pe lângă dieta specifică zonei mai prezintă un avantaj, au o viaţă socială mult mai bogată ceea ce contribue determinant la sănătatea mintală.