x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sanatoriul Balnear Mangalia se desfiinţează

Sanatoriul Balnear Mangalia se desfiinţează

de Magda Marincovici    |    19 Ian 2011   •   15:26

S-a dat startul reorganizării unităţilor spitaliceşti. Prima mişcare: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr D. Hociotă", care urmează să-şi piardă identitatea juridică şi să fie transformat într-o secţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Săptămâna viitoare este programată o nouă întâlnire care, cu certitudine, se va finaliza cu "rămâne cum am stabilit". Adică, aşa cum se spune într-un comunicat al MS, înainte de a începe seria protestelor gaţă de aceste reorganizări: "Proiectul de act normativ prevede desfiinţarea Institutului «Prof. Dr Dorin Hociotă» Bucureşti ca unitate cu personalitate juridică şi reorganizarea acesteia în centru de fonoaudiologie şi chirurgie funcţională fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti".
Pe ţeavă sunt:
● Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia comasat cu Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.
● Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti "Prof. Dr Florin Brătilă" Bucureşti, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie "Eforie Nord" cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti.
●Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei cu Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei.

Aproximativ 200 de salariaţi ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia au protestat faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a instituţiei, prin comasare, ca secţie exterioară a Sanatoriului Techirghiol.

Managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, Laura Condur, a precizat că acţiunea sindicatului este susţinută şi de conducerea sanatoriului. "Este, în primul rând, o problemă a sanatoriului, care are o tradiţie de 50 de ani. Sanatoriul din Mangalia este unic în România şi în Europa, prin factorii naturali ? nămolul sapropelic, izvoarele de apă sulfuroasă şi microclimatul marin ?, care, combinaţi, nu se mai regăsesc nicăieri, nici măcar la Techirghiol. Este, apoi, şi o problemă a oraşului, pentru că, deşi nu dispare cu totul, fiind comasat sanatoriului de la Techirghiol, dispare ca entitate, iar acest fapt va avea cu siguranţă repercusiuni asupra oamenilor angajaţi aici, care au vechime în muncă şi de 30 de ani, şi asupra întregii comunităţi", a punctat managerul sanatoriului.

Institutul "Prof. Dr Dorin Hociotă" este la ora actuală un centru de excelenţă, cu tradiţie şi specialişti reputaţi, unic în ţara noastră. Sanatoriul Balnear Mangalia este, la rândul lui, unic prin factorii naturali care pot reprezenta o bilă albă în derularea unui turism medical de calitate. Dar dacă eficientizarea sistemului spitalicesc o cere, ce mai contează, se sacrifică orice, fără nici o logică!

×