x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Săptămâna BPOC

Săptămâna BPOC

de Magda Marincovici    |    15 Noi 2010   •   09:12

Cu ocazia Zilei Mondiale a bronhopneumopatiei obstructive cro­nice (BPOC) - 17 noiembrie -, Societatea Română de Pneumologie (SRP) lansează campania "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi". Prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele SRP, precizează că, între 15 şi 19 noiembrie, în cabinetele me­dicale din întreaga ţara se efec­tuează testări gratuite.

Lista cabi­netelor medi­ca­le se află pe www.desprebpoc.ro. La 17 no­iembrie, într-un cort special amenajat în Parcul Tineretului din Bucureşti este posibilă măsurarea gratuită a "vârstei plămânilor" prin spirometrie. Acesta este un test simplu, nedureros prin care se măsoară cât de bine respiră o persoană.

Spirometria este obligatorie pentru diagnosticul BPOC şi este recomandată persoanelor peste 40 de ani, fumătoare sau ex­pu­se fumului de ţigară, cu tuse cro­nică productivă, gâfâială. Expuse riscului de BPOC sunt in­clu­siv persoanele care se încălzesc cu sobe de teracotă (cărbuni, lem­ne).

BPOC este o boală subdiagnosticată, subtratată, submonitori­za­tă, avertizează preşedintele SRP. Iar consecinţele sunt severe: mor­talitate ridicată, degradarea accentuată a calităţii vieţii pacientului cu BPOC, presiune financi­a­ră asupra sistemului sanitar. BPOC este consi­de­rată boala fumătorilor. Ea se ma­nifestă după 10-15 ani de evo­lu­ţie. În fazele avansate ale BPOC, se observă că "pacientul are n­e­vo­ie de intubaţie, de ventilaţie, spi­talizare prelungită, asistenţa me­dicală la domi­ci­liu".

×