Cu ocazia Zilei Mondiale a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) - 17 noiembrie -, Societatea Română de Pneumologie (SRP) lansează campania "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi". Prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele SRP, precizează că, între 15 şi 19 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţara se efectuează testări gratuite.
Lista cabinetelor medicale se află pe www.desprebpoc.ro. La 17 noiembrie, într-un cort special amenajat în Parcul Tineretului din Bucureşti este posibilă măsurarea gratuită a "vârstei plămânilor" prin spirometrie. Acesta este un test simplu, nedureros prin care se măsoară cât de bine respiră o persoană.
Spirometria este obligatorie pentru diagnosticul BPOC şi este recomandată persoanelor peste 40 de ani, fumătoare sau expuse fumului de ţigară, cu tuse cronică productivă, gâfâială. Expuse riscului de BPOC sunt inclusiv persoanele care se încălzesc cu sobe de teracotă (cărbuni, lemne).
BPOC este o boală subdiagnosticată, subtratată, submonitorizată, avertizează preşedintele SRP. Iar consecinţele sunt severe: mortalitate ridicată, degradarea accentuată a calităţii vieţii pacientului cu BPOC, presiune financiară asupra sistemului sanitar. BPOC este considerată boala fumătorilor. Ea se manifestă după 10-15 ani de evoluţie. În fazele avansate ale BPOC, se observă că "pacientul are nevoie de intubaţie, de ventilaţie, spitalizare prelungită, asistenţa medicală la domiciliu".