Malaria ar putea oferi soluția pentru tratarea cancerului, arată rezultatele ultimelor cercetări desfășurate în acest sens.
O echipă de savanți a făcut descoperirea în mod accidental, atunci când încercau să găsească o modalitate de a combate malaria în cazul femeilor însărcinate, scrie metro.co.uk.
Experții susțin că parazitul care cauzează malaria își atașează un carbohidrat în placenta femeilor însărcinate, iar acel carbohidrat este identic cu cel din celulele canceroase.
Ali Salanti de la Universitatea din Copenhaga a declarat că de-a lungul mai multor zeci de ani oamenii de știință au căutat similitudini între creșterea placentei și a tumorilor.
„Placenta este un organ, care în câteva luni crește de la câteva celule la un organ care cântărește aproximativ un kilogram și oferă embrionului oxigen și hrană într-un mediu relativ străin.”
„Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac exact același lucru, cresc în mod agresiv într-un mediu relativ străin.”
Echipa de cercetători a creat o proteină din malarie amestecată cu o toxină care „vizează” celulele canceroase. Celulele canceroase o adsorb și malaria omoară cancerul.
Se așteaptă ca în următorii patru ani să se poată realiza teste pe oameni, în prezent fiind în desfășurare experimente pe șoareci.