Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un nou capitol de viaţă.
În jurul vârstei de 50 de ani femeile intră în menopauză, se modifică balanţa hormonală, creşte importanţa hormonilor feminini, se împuţinează procentul de hormon bărbătesc, testosteronul. Apar o serie de transformări în organism şi cuvântul de ordine pentru femei este acela de a se duce la control medical mai des, Înainte de apariţia menopauzei, femeile sunt păzite de boli ale inimii, acestea pândesc mai ales bărbaţii. De exemplu, până la 50 de ani, înainte de intrarea în menopauză, femeile fac mai rar infarct, riscul de boli cardiace este mai mic decât la bărbaţi. Modificarea hormonală, odată cu dispariţia ciclului menstrual, le aduce pe femei la egalitate a riscurilor de boli cardiace cu riscul înregistrat la bărbaţi. De aceea, femeile trebuie să-şi controleze aparatul cardio-vascular mai des, la circa 6 luni.
O altă consecinţă a menopauzei este apariţia mai deasă a osteoporozei. După modificarea balanţei hormonale, femeile încep să piardă mai multă masă osoasă, oasele lor devin mai şubrede şi se înmulţesc cazurile de fracturi de osteoporoză la traumatisme, la căzături minore. De aceea, atât la menopauză, dar și înainte, ca prevenţie, trebuie să ia zilnic pilule cu calciu şi vitamina D de fixare a acestuia în oase. Minimum 500 de miligrame de calciu şi 400 unităţi de vitamina D se impun a veni pe calea pastilelor cu calciu.
Femeile care au intrat în menopauză precoce, înainte de pragul celor 50 de ani, din diverse motive medicale, operaţii, trebuie să se adapteze strategiei expuse mai sus din timp.