x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Scleroza multiplă în Parlamentul European

Scleroza multiplă în Parlamentul European

de Magda Marincovici    |    25 Apr 2012   •   15:54

Conform Barometrul Sclerozei Multiple (SM) realizat la nivelul UE, numarul bolnavilor de scleroza multipla este in crestere. In prezent, in UE sunt peste 600.000 de persoane cu aceasta suferinta. Parlamentul European a fost, azi, gazda unui eveniment dedicat SM. Evenimentul, promovat de europarlamentarul roman Petru Luhan, porneste de la cateva date ingrijoratoare la nivelul UE legate de numarul bolnavilor care sufera de SM tratamentele practicate in tarile UE, accesul bolnavilor la ingrijire specializata, dar si fondurile bugetare alocate de tarile UE acestei boli.

"Cei mai multi sunt diagnosticati in primii ani de activitate profesionala. Boala apare de cele mai multe ori la varste active, respectiv intre 20 si 40 de ani, pentru ca retragerea din campul muncii, ca urmare a acestei afectiuni, sa se produca la 3 ani dupa diagnosticare. Vorbim de o boala care trebuie tratata prin politici adecvate si care trebuie abordata printr-o gandire strategica, ceea ce ar permite reducerea pe termen lung a costurilor sociale ale tarilor UE', a precizat Petru Luhan.

Dincolo de cresterea numarului persoanelor afectate de aceasta boala, Barometrul SM releva ca exista diferente la nivelul statelor UE in ceea ce priveste calitatea tratamentelor practicate si accesul la ingrijire specializata pentru persoanele cu aceasta afectiune.

"Accesul la medicamente care imbunatatesc starea pacientilor variaza in tarile UE de la 7% la 80%. Pe de alta parte, exista tari care inregistreaza un deficit serios al cadrelor medicale specializate in aceasta afectiune. La acestea se adauga si elemente legate de contextul crizei globale, care a fortat unele guverne sa faca alegeri radicale, concretizate inclusiv in reducerea fondurilor alocate acestor persoane si tratamentului lor',mai spune europarlamentarul Petru Luhan. Romania are peste 10.000 de bolnavi de scleroza multipla.

×