x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Secretele unei moţăieli perfecte. De cât timp avem nevoie pentru a fi mai deştepţi şi mai alerţi

Secretele unei moţăieli perfecte. De cât timp avem nevoie pentru a fi mai deştepţi şi mai alerţi

de Mihaela Stănescu    |    14 Mai 2014   •   11:02
Secretele unei moţăieli perfecte. De cât timp avem nevoie pentru a fi mai deştepţi şi mai alerţi

Tuturor ne place să tragem un pui de somn rapid din când în când, însă moţăiala poate fi atât o artă cât şi o ştiinţă. Wall Street Journal oferă o serie de recomandări pentru planificarea unui pui de somn perfect.

Moţăiala de 10-30 de minute

Sara Mednick, profesor de la Universitatea California susţine că moţăiala depinde de ceea ce doreşte fiecare individ să facă după aceea. Un pui de somn cuprins între 10 şi 20 de minute oferă cea mai bună modalitate de a deveni alert şi este adecvat pentru a relua munca într-un mod mult mai rapid şi de a ne pune pe picioare în timpul zilei.

Studiul lui Lack, din 2006, a comparat micile reprize de somn care variau între 30 de secunde şi 30 de minute, tastând 24 de participanţi. După fiecare pui de somn, indivizii au fost testaţi cu ajutorul unei varietăţi de sarcini ce presupuneau utilizarea proceselor mintale. În urma studiului, eficienţa celor 10 minute de somn a devenit imediat evidentă, efectul acestui pui de somn având o durată între 2 ore şi 2 ore şi 30 de minute.

Cei care au dormit câte 20-30 de minute pe zi aveau tendinţa de a se simţi ameţiţi în primele 30 de minute de după somn. Abia după aceste 30 de minute ei deveneau la fel de ageri la minte ca cei care dormiseră doar 10 minute. În schimb, se pare că în rândul celor care dormiseră 20-30 de minute, chiar dacă efectul somnului se vedea abia după 30 de minte, el avea o durată ceva mai lungă.

Moţăiala de 60 de minute

Pentru procesarea amintirilor, oamenii de ştiinţă recomandă o moţăială de 60 de minute, însă dezavantajul acestuia este că există riscul să ne trezim un pic ameţiţi. ''Dacă moţăim mai mult de 30 de minute vom ajunge să cădem într-un somn profund. Vi s-a întâmplat vreodată să moţăiţi şi să vă treziţi mai rău decât eraţi înainte? Explicaţia acestui lucru este faptul că aţi dormit pentru mult timp şi aţi intrat într-un stadiu de somn profund, din care este foarte dificil de ieşit'', a explicat medicul Michael Breus.

Moţălaia de 90 de minute

Abia atunci când tragem un pui de somn de 90 de minute, care include toate etapele somnului, ne îmbunătăţim memoria emoţională şi procedurală şi creştem creativitatea.

De asemenea, experţii susţin că perioada ideală pentru moţăit este cuprinsă între orele 13:00 şi 16:00. În cazul în care puiul de somn are loc mai târziu de ora 16:00 este foarte probabil ca el să interfereze cu somnul din timpul nopţii. Oamenii de ştiinţă au explicat că un bun indicator al oboselii şi al privării de somn sunt visele din timpul puiului de somn. De ce? Pentru că în timp ce moţăim pentru 20 de minute nu ar trebui să avem vise.

Kimberly Cote, profesor de psihologie şi neurioştiinţă de la Universitatea Brock susţine că indivizii care în mod normal nu recurg la dormitul în timpul zilei au tendinţa de a intra mai repede în etapele de somn profund, comparativ cu cei care au obiceiul să doarmă la prânz. După ce au monitorizat undele cerebrale ale mai multor indivizi, oamenii de ştiinţă au concluzionat că indivizii care obişnuiesc să tragă un pui de somn reuşesc să menţină un somn uşor atunci când dorm la prânz, având totodată rezultate mai bune la teste, comparativ cu alţi participanţi.

 

×