x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate SFATUL MEDICULUI. Cum afectează vremea rece dantura

SFATUL MEDICULUI. Cum afectează vremea rece dantura

20 Oct 2015   •   21:02
SFATUL MEDICULUI. Cum afectează vremea rece dantura
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

Cercetătorii au analizat datele medicale a peste 450.000 de britanici și le-au raportat la ziua lor de naștere. Rezultatele au arătat că bebelușii născuți vara aveau, în general, o greutate mai mare la naștere, creșteau mai bine, devenind adulți mai înalți, iar fetele intrau mai greu la pubertate, ceea ce este un semn al unui organism mai sănătos.

La polul opus se aflau cei născuți în lunile decembrie, ianuarie și februarie. Explicația ar sta în faptul că, în cazul copiilor născuți vara, mama stă mai multă vreme în lumina soarelui, ceea ce influențează nivelul vitaminei D din organismul ei și implicit din uter. Atunci când sunt expuși la mai multă vitamina D în uterul mamei, copiii tind să sufere mai puțin de boli precum diabetul sau scleroza multiplă.

Potrivit unui studiu mai vechi, realizat la Universitatea Columbia din SUA și care a analizat legătura dintre data nașterii și cele mai întâlnite 55 de boli, cea mai „nefavorabilă” lună în care te poți naște este octombrie.

De parcă nu ar fi suficient că ne deprimă și ne face să vedem totul în gri, frigul ne mai provoacă și dureri dentare. O dată cu vremea rece, apare și sensibilitatea dentară, mai ales la persoanele care au cavități, carii sau alte probleme netratate.

Frigul reprezintă un factor exterior declanșator acolo unde există o cât de mică sensibilitate dentară, unde sunt leziuni dentare, pulpite, granuloame sau parodontite. Este ca și cum cel în cauză ar pune gheață pe nerv. De regulă, aceasta este senzația pe care o au cei care se expun la frig. Persoanele care au probleme din cauza frigului sau a alimentelor reci ori atunci când mănâncă ceva dulce, deși nu au carii sau probleme netratate, au structuri deficitare ale smalțului dentar. Ei sunt cei care ajung primii la dentist când se răcește vremea, mulți dintre ei cu dureri atroce, care nu cedează la analgezice.

În astfel de cazuri, tratamentele constau în aplicarea de geluri și lacuri de protecție dentară sau în purtarea unor gutiere de desensibilizare, pentru obturarea canaliculilor dentari. Este nevoie de un tratament simplu la medicul dentist pentru ca nervii să fie protejati de aerul rece. În funcție de caz se curăță cariile și se aplică plombele sau se scoate nervul și se obturează canalul radicular.

"La fel de frecvente devin în această perioadă și nevralgiile, acele sensibilități ale unui traiect nervos la nivelul feței, care pot fi temperate, până la un prim consult de specialitate, prin administrarea de antialgice. În principal trebuie acoperite capul și gâtul. Apoi e important să fim atenți la simptome, pentru că apar și problemele de ORL, și de multe ori se confundă cu problemele de ordin dentar. Spre exemplu, problemele de ureche pot da dureri în zona maxilarelor și totodată unele dureri de dinți pot da reacții dureroase în ureche" - Dr. Laura Mocanu, medic stomatolog la clinica Art Implant
 

×