x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi pentru o recuperare lină după operația de cataractă

Sfaturi pentru o recuperare lină după operația de cataractă

16 Mai 2022   •   15:52
Sfaturi pentru o recuperare lină după operația de cataractă
Sursa foto: Pexels

Dacă vederea ta a devenit mai încețoșată din cauza cataractei, este posibil ca medicul să îți sugereze o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lentilei naturale a ochiului și înlocuirea ei cu una artificială. Operația de cataractă reprezintă cea mai frecventă intervenție chirurgicală la nivelul ochiului și este o procedură sigură și necomplicată [1]. Citește în continuare și află ce poți face pentru a accelera recuperarea după operația de cataractă.

Respectă recomandările medicului

Intervenția chirurgicală durează aproximativ o oră, iar după finalizarea acesteia, medicul îți va oferi o serie de recomandări cu privire la îngrijire în perioada de recuperare. Fie că pacientul este independent funcțional sau primește îngrijirea corespunzătoare într-un cămin de bătrâni de lux, este important ca recomandările medicului să fie respectate pentru ca recuperarea să se desfășoare cât mai bine.

Folosește corect medicamentele recomandate

Pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a preveni apariția unei infecții, medicul va recomanda aplicarea unor picături de ochi. Este important ca acestea să fie aplicate conform instrucțiunilor primite pentru a maximiza efectul lor și pentru a scădea riscul de apariție a infecțiilor. Înainte de aplicarea picăturilor, spală-te pe mâini cu rigurozitate pentru ca procesul de administrare să se desfășoare în condiții cât mai curate. Folosește picăturile doar pentru ochiul la nivelul căruia a fost efectuată intervenția chirurgicală și nu întrerupe administrarea acestora fără a primi instrucțiuni specifice în acest sens de la medicul curant [2].

Evită să faci efort

Activitățile fizice chiar și de intensitate scăzută pot avea un impact negativ asupra procesului de vindecare. Este recomandat ca imediat după intervenția chirurgicală să eviți pe cât posibil gesturile care ar putea pune o presiune suplimentară asupra ochiului, cum ar fi de exemplu aplecatul în față, strănutul sau vomitatul. De asemenea, este important ca în primele săptămâni după intervenție să eviți ridicatul greutăților sau efectuarea unei activități fizice intense [3].

Menține o igienă corespunzătoare

În primele 2 săptămâni de la intervenție va fi necesar să cureți ochiul operat de două ori pe zi deoarece picăturile recomandate pot favoriza lipirea pleoapelor. Pentru a preveni apariția infecțiilor, este important ca procesul de curățare să fie cât mai riguros. Spală-te bine pe mâini înainte de a începe curățarea ochiului. Folosește apă fiartă și răcită și comprese sterile pentru a șterge zona din jurul ochiului, fără a atinge interiorul. Ștergerea trebuie făcută dinspre nas spre colțul ochiului, fără a apăsa pe ochi [2].

 

În concluzie, modul de îngrijire pe care îl aplici după intervenția chirurgicală pentru cataractă va influența rapiditatea procesului de vindecare. Asigură-te că medicul îți oferă toate informațiile de care ai nevoie cu privire la activitățile pe care trebuie să le întreprinzi în perioada de recuperare și nu ezita să îi adresezi orice întrebare în legătură cu îngrijirea post-operatorie.

 

Surse informative

  1. Herndon, Jaime. “Cataract Surgery Recovery: What You Need to Know.” Healthline, 27 July 2021, www.healthline.com/health/eye-health/cataract-surgery-recovery.
  2. “Cataract Surgery Recovery.” NHS, 9 Feb. 2021, www.nhs.uk/conditions/cataract-surgery/recovery/.
  3. Haddrill, Marilyn. “8 Ways to Minimize Cataract Surgery Recovery Time.” All About Vision, 11 Apr. 2022, www.allaboutvision.com/conditions/cataract-surgery-recovery.htm.

×