SHE este un program de educare, consiliere şi suport acordat femeilor seropozitive din ţara noastră, lansat de Compartimentul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, organizaţii neguvernamentale şi companii farmaceutice. Concret, programul se adresează femeilor seropozitive, dar şi cuplului. Este nevoie de SHE deoarece pacienţii seropozitivi care au în certificatul de naştere anii 1989, 1990 – 1992 sunt persoane care au beneficiat de tratament corect antiretroviral, au speranţă de viaţă aproape egală cu cea a persoanelor seronegative. Au deci motive să îşi dorească o viaţă absolut normală: să aibă o carieră, o familie, copii. În acest context, mai vizată, decât bărbatul, este femeia seropozitivă, deoarece ea este cea care poate aduce pe lume un copil sănătos. Şi chiar are această şansă.
Profesorul doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul INBI “Matei Balş”, spune că pentru aceasta sunt recomandări ferme. Orice femeie să facă testul HIV/SIDA înainte de sarcină. Accesul la test este gratuit şi este foarte important, deoarece o femeie cu HIV/SIDA prezintă un risc de aproape 40% nască un copil cu această infecţie.
De asemenea, femeia seropozitivă trebuie să respecte schema de tratament antiretroviral. România este declarată “model” în privinţa accesului la terapii antiretrovirale. Dar este o terapie pe viaţă, cu reguli stricte ce trebuie respectate. Este o terapie carte stăpâneşte virsul, scade concentraţia în sânge până nu mai poate fi detectat. Ceea ce înseamnă o stagnare a evoluţiei infecţiei. Capacitatea de transmitere a HIV scade spre 90% cu condiţia ca viremia să fie nedetectabilă şi să se folosească prezervativul, precizează dr. Sorin Petrea, sef secţie INBI “Matei Balş”.
În privinţa efectelor adverse ale terapiei antiretrovirale, specialiştii de la INBI “Matei Balş” şi cei din SUA au un proiect comun privitor la tulburările neurocognitive. De asemenea, la INBI “Matei Balş” sunt posibilităţi de ţinere sub control a riscului de sindrom de lipodistrofie, a unor boli de inimă, are echipamentele necesare evaluării sistemului renal şi osos.
Dr Mariana Mărdărescu, şef de secţie la INBI “Matei Balş”, spune că “programul SHE vine în întâmpinarea celor 5.206 femei cu HIV din ţara noastră, care pot avea o viaţa absolută normală, dacă au acces la informaţii, servicii medicale şi sociale de calitate. SHE (Strong, HIV positive, Empowered Women), este destinat femeii cu HIV, puternică şi cu putere de decizie.
La finele anului trecut, în ţara noastră erau 11.581 de persoane infectate HIV/SIDA, majoritatea din grupa de vârstă 20 – 24 de ani (5.483 cazuri). În evidenţa activă HIV/SIDA sunt 9.880 de pacienţi, dintre care 5.000 de femei, şi în tratament 7.860. Anul trecut au fost depistate 754 noi cazuri de HIV/SIDA.
Citește pe Antena3.ro